26.07.2017 · · 0

Isosaari 2017

Kesäkuussa 2017 taas yksi suljettu saari on avoinna yleisölle. Viime vuonna kävin Vallisaarella ja tämän kesän kohteena tietenkin Isosaari, joka on monelle tutulle paikka, jossa tykkimieskoulutus on saatu. Paikka oli ilmeisesti kurinpidon kannalta tiukka. Saarella on vankka sotilaallinen historia sijantinsa johdosta. 76 ha suuruinen, 2 km pitkä ja leveys noin 1 km, Isosaari on Helsingin kaupunkiin linnakesaari Suomenlahdessa. Saari oli 9.1.2012 asti Suomen puolustusvoimien hallinnassa oleva valmiuslinnake, 9, jolloin varusmieskoulutus saarella lakkasi ja saari jäi puolustusvoimien harjoitusalueeksi ja vartiolinnakkeeksi. Saaressa on edelleen 130 TK -rannikkotykkipatteri ja merivalvonta-asema. Saarella on myös ravintola, kaksi hiekkauimarantaa, ampumarata, kasarmirakennus, kolme rantasaunaa ja jonkin verran asuntoja henkilökunnalle. Saarella sijaitsee myös yhdeksänreikäinen ”golfkenttä. Saarella asuu vakituisesti vuonna 1949 Isosaaressa syntynyt henkilö. .

 

Kauppatorin rannassa on oma laituri Vallisaareen ja Isosaareen matkustaville.

Saaressa on kaksi laituria ja tässä kuvassa se laituri, johon luvallista kiinnittyä.

Suomen Saaristokuljetus Oy järjestää ainakin nyt tänä kesänä kuljetukset Helsingin kauppatorilta Isosaareen tunnin välein. Kuljetus ja erinomainen vajaan kahden tunnin opastus maksoivat yhteensä 29€.

Saarella on hyväkuntoiset kulkuväylät, joita on punkkivaaran vuoksi syytä noudattaa. Heti satamasta tätä tietä noustua on ”upseerikerho”, jossa on ruokatarjoilua: Kalakeitto 12€ ja Seisova pöytä tarjosi ruokaa hintaan 24€. Lohikeitto ainakin oli maittava. Upseerikerho, joka häämöttää vasemmalla aivan uimarannan läheisyydessä tarjoaa myös muita palveluja.

Varuskunta-aikainen ensiapuasema.

Saarelle on aikanaan rakennettu asunnot noin 80 perheelle. Tietenkin myös koulu ja muu infra tuli olla ja olikin. Nyt asunnot ovat tyhjillään. Hyviä ideoita kaivataan.

Saaren asukkaat olivat rakentaneet veneilleen hienon venevajan.

Saarella on sauna, joka aikanaan rakennettiin Helsingin pitämättömiin olympialaisiin. On edelleen tilaussaunana.

Saunarakennuksen takasivu.

Rannikkotykki 130 53 TK, joita on saarella ”valmiudessa” ja ammutaan säännöllisesti kalustolaukauksia.

Kasarmirakennus, jonka rakentamisesta vastasi kolme rakennusmestaria erilaisin motiivein.

Koulurakennusta muistuttavassa kasarmissa on ollut vesivahinko ja ei ole käytössä.

Vanha varuskunnan ruokala on toimintavalmiudessa.

Ruokala on siltä siisti ja valmiina juhliin.

Iso-Mjölön vankileirin 1918 muistomerkki. Suomen sisällissodan jälkeen vuonna 1918 Helsingin Isosaaressa toimi vankileiri. Sota-arkiston tietojen mukaan Isosaaren vankileirillä kuoli teloituksiin, nälkään ja kulkutauteihin 267 sisällissodan punakaartilaista. Lähes kaikki Isosaaren vankileirillä kuolleet haudattiin Santahaminassa sijaitsevaan joukkohautaan, koska kallioiselle Isosaarelle oli vaikea kaivaa.[ Suomen sotasurmat -tietokannan mukaan Isosaarelle haudattiin vain kahdeksan vainajaa. Kuvassa oleva muistomerkki pystytettiin vuonna 1955 ilmeisesti juuri Isosaaren joukkohaudan paikalle. Lähde: Wikipedia

Tässä siistissä rakennuksessa asuu saaren ainoa vakituinen asukas.

Saarella on useita alueita, joihin ei saa mennä ja tässä mm niistä yksi, merivalvonta-asema Rikama. Nimi on tullut Eversti Rikaman nimestä. Eversti Rikaman hautamuistomerkki ja kenraaliluutnantti E. I. Järvisen muistokilpi on aivan valvonta-aseman läheisyydessä.

Saaren Pirunpelto ja yksi tykeistä. Välissä on aita.

Tämä valea ranta näkuu kauas merelle. Isosaaren vankileiri oli Suomen sisällissodan jälkeen vuonna 1918 Helsingin Isosaaressa toiminut vankileiri.

Saaren pääkatu, Bulevardi, jossa hiekan alla kivestä tehnyt tie ja aiemmin paikalla on ollut rautatie.

Torpedoaseman lähimaastossa sijaitsee hautamuistomerkki Krimin sodan ajalta. Englantilainen merimies George Quinell sai surmansa Santahaminan patterin tulittaessa englantilaisia laivoja. Legendan mukaan hänen päänsä irtosi tykinkuulan osumasta. Hän oli ilmeisesti ainoa taistelussa kaatunut englantilainen. Sotapäiväkirjojen mukaan laivojen tulitus surmasi vain yhden sotilaan.

Upseerikerhon terassilta oli hyvin nähtävissä suuren loistoristeilijän koko suhteessa edessä liukuvaan laivaan.

 

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.