10.11.2018 · · 0

Kosovo_ Rozhaje_Decanin luostari_Pristina – 2018

Balkanin kierroksen seuraava kohdemaa on Kosovo. Kosovon tasavallan ja Serbian tasavallan välillä on alueellinen riita. Kosovon tasavalta julisti yksipuolisesti itsenäisyytensä 17. helmikuuta 2008, mutta Serbia ei edelleenkään tunnusta Kosovon itsenäisyyttä. Kosovo on saanut virallisen tunnustuksen itsenäisenä valtiona 113 : sta Yhdistyneiden Kansakuntien 193: sta. Kosovossa jossa on paljon nähtävää. Suuntasimme ensin Bosnian rajan takana olevaan Kosovon koillisosassa olevaan Rozhajeen. Visoki Dečani keskiaikainen Serbian ortodoksinen kristillinen luostari, joka sijaitsee Deçanin lähellä Kosovossa. Luostaria hallinnoi Serbian ortodoksinen Eparchiassa Raška ja Prizren . Luostari on ollut Serbian oikeudellisen suojan alaisena vuodesta 1947 lähtien, jolla on poikkeuksellisen tärkeä kulttuurimonumentti . Luostari on osa Unescon maailmanperintökohtaa nimeltään ” Medieval Monuments in Kosovo ”. Pristina on Kosovon pääkaupunki. Vuoden 2011 väestönlaskennassa sen asukasluku oli 198 897. Suurin osa kaupungin asukkaista on albaaneja. Pristina oli yksi keskiaikaisen Serbian pääkaupungeista ja myöhemmin autonomisen Kosovon pääkaupunki.

Teimme matkaa ruskan koristamia maisemia ihaillen

 

Rinteillä oli jonkin verran asutusta

Uusia asuntoja oli valmistunut ja niitä rakennettiin lisää. uudet rakennukset oli monesti maalattu pastellinsävyisiksi.

Opastaulu kertoi Morace- kanjonista, jossa tehtiin matkaa

 

Tie kulki kanjonin rinteille ja pohjalla virtasi vesi.

Kallokuvioita katsoessa mielikuvitusta käyttäen kuvista sai esiin erilaisia hahmoja.

Puuttomia huippuja myös nähtävissä.

 

 

 

Lehmistä varoitettiin liikennemerkein, kun ohitettiin pieniä kyliä.

Lehmiä oli leikkaamassa ruohoa tievarsilta ja paimen istui tyynesti vieressä.

 

 

Vanhemmissa rakennuksissa näkyi ajan hampaan jäljet.

Uskonnollisuus Balkanilla ja niin myös Kosovossa on merkittävässä asemassa ja siksi kirkkoja on paljon.

 

Usvakruunu koristi tätä vuorta.

Myös Kosovossa näkyi valkearunkoisia koivuja

Välillä laskeuduimme lähelle kanjonin pohjaa

Talon eteen on tehty kevytrakenteinen kauppa, jossa oli tavaraa laidasta laitaan.

Traktoreita liikkui tiellä melko paljon.

Lounaspaikka oli tämä kalanviljelykasvattamo ja sen yhteydessä oleva

Kala-altaita oli todella paljon. Se ymmärrettävää, koska kalasta on pulaa. Adrianmerestä kalastaminen valtaosissa sen rantavaltoita.

Polttopuun käsittely poikkeaa Suomessa käytössä olevista työtavoista.

Vuosien 1327 ja 1335 välillä rakennettu Kristuksen ylönousemukselle omistettu Decanin luostari on suuri ortodoksinen luostari Kosovossa, 12 km Pecon kaupungista etelään. Sen katedraali on Balkanin suurin keskiaikainen kirkkorakennus, ja siellä on hyvin säilyneitä Bysantin freskoja. Luostarissa on 30 veljestöön kuuluvaa jäsentä. Luostari on kuulunut vuodesta 2004 Unescon maailmanperintöluetteloon.

 

Saavuimme illalla pimeyden laskettua Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan.

 

Pristina on Kosovon pääkaupunki. Vuoden 2011 väestönlaskennassa sen asukasluku oli 198 897. Suurin osa kaupungin asukkaista on albaaneja. Pristina oli yksi keskiaikaisen Serbian pääkaupungeista ja myöhemmin autonomisen Kosovon pääkaupunki. Siitä tuli itsenäisen Kosovon pääkaupunki Kosovon annettua itsenäisyysjulistuksen vuonna 2008. Serbia ei ole tunnustanut maan itsenäisyyttä ja pitää Kosovoa edelleen osana Serbiaa. Kuvassa on hotelli Parlament, jossa yövyimme.

 

Hotelli oli siistija sijainti hyvä ollen aivan keskustassa.

Samalla silmäyksellä näkyi monta moskeijaa.

Tämä muistomerkki kertoo kadonneiden suuresta määrästä

Vihanneskauppiaat matkalla torille. Kyydissä kanamunia ja juureksia.

 

Olipa siellä myös kauniin keltasia hedelmiä.

Pristinan teatteri

Tässä oli mahdollista mitata ohikulkijan elopaino ja tulosteena oli lyijykynällä ruskealle paperille kaunokirjoitetut numerot.

Pristina kadulla kulkevien koirien kunto tarkastetaan kerran vuodessa ja laitetaan korvamerkki. Samalla varmistetaan, että urokset ovat kyvyttömiä jatkamaan sukua.

Gonxha Agnes Bojaxhiu oli maailmankuulu ja Nobel-palkittu köyhien auttaja. Hänet tunnetaan paremmin nimellä Äiti Teresa. Patsas on Pristina kävelykadulta hieman syrjässä. Ehkä hieman vaatimaton paikka sopiikin Äiti Teresalle, joka ei halunnut tuoda itseään esille. Patsas ei ole sinällään mitenkään erityinen, mutta ehkä se kiinnostaa tutustumaan Äiti Teresan persoonaan

 

Kosovon kansalliskirjasto on ulkonäöltään arvioitu maailman kymmenen rumimman rakennuksen joukkoon. Rakennus käyttää elementteinään bysanttilaisen ja ottomaaniperinteen kupoleita ja kuutiomuotoa; rakennuksessa on 73 pientä kupolia

Kroatialaisen arkkitehti Andrija Mutnjakovićin suunnittelema rakennus on jakanut mielipiteitä siitä saakka, kun kirjasto valmistui vuonna 1982.  Useimmat kirjastorakennukset on tehty houkuttelemaan kävijöitä, mutta Pristinan pääkirjasto muistuttaa lähinnä vankilaa. Varsinaista rakennusta ympäröi kauttaaltaan metalliverkko, joka näyttää sulkevan kävijät sisäänsä.

Tämä kirkko on aikanaan rakennettu laittomasti, mutta keskeneräisen rakennukseen purkamisenkaan ei ole tohdittu ainakaan vielä.

 

Hotel Pristinan takana oli uudempia rakennuksia ja lähellä oli myös stadion.

Heroinat-muistomerkki, joka pystytettiin vuonna 2015 ja joka muistaa Kosovon sodassa menehtyneitä naisia

Neuvostovallan aikainen hotelli, joka on myynnissä. Halukkaita ostajia ei ole oikein tarjolla.

Pristinasta Makedonian rajalle johtava tie on hyvin mutkainen ja kapea. Työn alla on valtava moottoritiehanke, josta muutama kuva.

 

 

 

 

Saavuimme Makedonian rajalle, jossa rajamuodollisuudet olivat matkailijalle helpot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.