25.10.2018 · · 0

Kroatia – Dubrovnik – 2018

Balkanin kierros alkoi luontevasti Kroatiasta, Dubrovnikin lentokentältä, josta oli lyhyt matka Dubrovnikin vanhaan kaupunkiin, joka on merkitty Unescon maailmanperintöluetteloon. Valtava kävijämäärä rasittaa tätä arvokasta kohdetta ja koko ajan pyritään löytämään ratkaisuja, jolla vähennetään turistien aiheuttamaa kuormitusta. Vuoden 2019 alusta alkaen Dubrovkissa voi päivittäin pysähtyä enintään 2 loistoristeilijää. Kroatian tasavalta eli Kroatia oli yksi Jugoslavian tasavalloista ja itsenäistyi vuonna 1991. Asukkaita on noin 4,5 miljoonaa. Kroatia liittyi Euroopan unioniin 1. heinäkuuta 2013. Dubrovnik on Kroatian eteläkärjessä ja on yksi Adrianmeren rannikon merkittävimmistä matkailukohteista

Dubrovnikia lähestyttäessä lentokentän suunnasta näkee vanhan kaupungin erittäin hyvin.

 

F. Tudjmanin silta näkyi matkalla kaupunkiin.

Dubrovnikin vanhan kaupungin portille saapuessamme oli varhaisesta ajankohdasta johtuen vielä rauhallista. Porttia vastapäätä olevan kauniin rakennuksen edessä oli takseja vapaana.

Vanhan kaupungin pääkatu oli kuitenkin jo vilkas johtuen siitä, että itsenäisyyspäivästä johtuen oli vapaapäivä.

Pääkadun varrelta löytyi kuitenkin kapeita rauhallisia sivukatuja, joista tässä yksi.

Itsenäyyspäivää juhlistettiin erilaisin ohjelmin, joista tässä puhallinmusiikkia esittävä ryhmä viihdytti kadulla kulkijoita.

Perinnepukua kantava nainen teki kauniita perinnetöitä.

Vanhan kaupungin ulkopuolella oli myös paljon komeita rakennuksia.

Vanhan kaupungin laitureilla on palvelutarjontaa ja niin oli täälläkin. Oli viikinkilaivaa, lasipohjavenettä, sukellusvenettä ja vaikka mitä.

Vanhan kaupungin alueella valtavasti ruokapaikkoja ja asiakkaista kilpaillaan monin eri tavoin ja tässä yksi. Kyllä kauniit lautaset houkuttelevat asiakkaita.

Kirkkojen ovet ovat turisteille avoinna ja sisätiloissa on paljon kaunista katseltavaa ja turistimassan keskellä hartaat uskovaiset kuitenkin hiljentyivät henkilökohtaiseen hartauteen. Tämä on Dubrovnikin katedraali on roomalaiskatolinen katedraali Dubrovnikissa Kroatiassa.

Turistit kulkivat ja pysähtyivät kuvaamaan mielenkiintoisia kohteita.

Näillä portailla saattoi rupatella ja samalla seurata muiden turistien ohikulkua.

Vanhan kaupungin alueella on yllättävän paljon turistimajoitusta, vaikka taksilla ei pääse ulko-oven eteen. Matkalaukut kannetaan ylös ja lakanat kuivataan kapean kadun ylittävällä narulla.

Lyhdyt ovat yleensä vanhankaupungin tunnusmerkkejä ja niin oli täälläkin.

Melko lähelle Unescon maalmanperintöluetteloon kuuluvaa kohdetta ovat suuret risteilijät ankkurissa ja sieltä kuljetetaan veneillä matkailijoita. Ensi vuoden alusta alkaen on sovittu, että Dubrovnikin edustalla voi olla enintään kaksi risteilijää samana päivänä.

Laskeutuminen Vanhan kaupungin portille johtaa kapean kadun kautta ja pysäköintipaikkoja ei portin läheisyydessä ole. Tältä paikalta matka jatkui kohti Bosnia ja Hertzegovinaa, mutta siitä sitten myöhemmin.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.