02.11.2022 · · 4

SENIORIOPETTAJA-LEHDEN KIERTOMATKA KREIKASSA 18. – 25.10.2022

SENIORIOPETTAJA-LEHDEN KIERTOMATKA KREIKASSA 18. – 25.10.2022

 

 1. päivä18.10. Helsinki – Ateena
 2. päivä, keskiviikko 19.10. Ateena

Ateenassa saatoimme aistia monituhatvuotista historiaa. Vanhassakaupungissa Plákan ja Monastirákin alueella on siellä täällä monumentteja ja raunioita muistuttamassa antiikin aikojen suuruudesta. Tunnetuin muinainen maamerkki on kaikkialle näkyvä linnavuori eli Akropolis-kukkula ja sen laella sijaitseva Parthenonin temppeli. Kaupunkikierroksella nousimme ylös Akropolikselle, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Näimme Sýntagma-aukion parlamenttitaloineen, Ateena -stadionin sekä paikansimme tärkeimmät ostosalueet.

3. päivä, torstai 20.10.Ateena – Delfoi – Patras

Lähdimme aamulla muutaman tunnin bussimatkalle kohti Delfoita, johon tutustuimme kävellen.  Delfoi oli auringonjumala Apollonille pyhitetty paikka. Se tunnetaan oraakkelistaan, jolla oli ainutlaatuinen kyky antaa kaikkitietäviä lausuntoja ja ennustuksia. Ennustukset olivat usein moniselitteisiä ja tulkinnanvaraisia, minkä vuoksi jopa kokonaiset valtakunnat tuhoutuivat väärän tulkinnan seurauksena. Delfoi on – kuinkas muutenkaan – Unescon maailmanperintökohde. Lounaan jälkeen jatkoimme matkaa kohti Patrasta. Ennen perille tuloa ylitämme Korintin lahden lähes kolmen kilometrin pituisen Rion-Antírrion sillan kautta. Majoituimme 3 yöksi keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan My Way -hotelliin

4. päivä, perjantai 21.10. Olympia

Vajaan sadan kilometrin matka Olympiaan taittui mukavasti ihaillen maisemia. Olympian Zeus-jumalan patsas oli yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä. Se oli 13 metriä korkea patsas, jonka koristeluun oli käytetty suuret määrät norsunluuta ja kultaa. Olympia on antanut nimensä myös olympialaisille. Juuri täällä pidettiin vuonna 776 eaa. antiikin ajan ensimmäiset olympialaiset, jonka voittaja on kirjattu muistiin. Arkeologinen alue koostuu useista Zeuksen temppelin ympärillä olevista raunioista. Tutustuimme kävelykierroksella Olympiaan, joka on Unescon maailmanperintökohde.

5. päivä, lauantai 22.10. Odontotos-juna: Diakopto – Kalávryta

Lähdimme aamulla vajaan tunnin päähän Diakoptoon. jossa vaihdoimme bussista junaan. Historiallinen Odontotos-rautatie lukuisine siltoineen ja tunneleineen myötäilee Vouraikos-joen kanjonia ja sen huikeita maisemia. Radan jyrkimmät osuudet juna kiipeää hammasrattaiden avustamana. Noin tunnissa taitoimme parinkymmenen kilometrin matkan ylös vuoristoon Kalávrytan pikkukaupunkiin. Vierailimme jyrkän kalliorinteen kainalossa sijaitsevassa Mega Spilaion luostarissa, joka on yksi Kreikan vanhimmista. Lounaan jälkeen käymme Kastrian tippukiviluolastossa, jossa lumen sulavesistä muodostuu maanalainen joki. Kuivana kautena joki kuivuu kirkasvetisiksi altaiksi, joita koko luolasysteemissä on yhteensä 13. Helppokulkuisilta kävelysilloilta voi ihailla tippukivien mielikuvituksellisia muotoja.

6. päivä, sunnuntai 23.10. Patras – Epidauros – Mykene – Korintin kanava – Ateena

Paluumatkallamme Ateenaan näimme mielenkiintoisia kohteita. Epidauroksessa näimme lääkintätaidon ja parantamisen jumalan Asklepioksen pyhäkön ja testasimme hyvin säilyneen amfiteatterin erinomaisen akustiikan. Pysähdyimme myös Mykenessä, jonka mukaan nimettiin noin 1600–1100 eaa. vaikuttanut mykeneläinen kulttuuri. Kaivauksissa löydetyistä esineistä tunnetuin on ns. Agamemnonin kultainen kuolinnaamio. Sekä Mykene että Epidauros ovat Unescon maailmanperintökohteita. Näimme myös Korintin kanavan. Vain 6 kilometriä leveän Korintin kannaksen läpi rakennettiin 1800-luvun lopussa kapea kanava, joka yhdistää läntisen Korintinlahden itäpuoliseen Saroninlahteen. Peruskallioon louhittu syvä, lähes pystysuora uoma oli aikakautensa insinöörien taidonnäyte. Ateenassa majoituimme 2 yöksi jo tuttuun Royal Olympic -hotelliin

7. päivä, maanantai 24.10. Ateena

Kävimme kukkulan juurella sijaitsevassa Akropolis-museossa.

8. päivä, tiistai 25.10. Ateena-Helsinki

Tekstini on koottu Olympia -matkatoimiston matkaoppaasta, Wikipediasta, oppaan selostuksista käydyistä keskusteluista.

Kaikki ryhmämme jäsenet yhdessä kuvassa ja se on tässä.
Näkymä hotellimme aamiaishuoneen parvekkeelta
Ateena, Royal Olympic -hotellin aula

Panathinaïkó-stadion on urheilustadion Ateenassa Kreikassa. Stadion on maailman vanhimpia urheilustadioneita ja se on rakennettu Ateenan antiikin aikaisen stadionin  raunioiden paikalle nykyaikaisia olympialaisia varten. Vuonna 140 stadion rakennettiin kokonaan Pentelikon marmorista Herodes Atticuksen kustantamana. Samalla siihen rakennettiin kaareva pää ja juoksuradan pituus kaksinkertaistui. Stadion noudattaa antiikin aikaisten stadioneiden hevosenkenkämuotoa, koska se rakennettiin ennen kuin nykyaikaisten stadioneiden mitat standardoitiin. Koko rakennuksen pituus on noin 255 metriä ja leveys noin 128 metriä. Nykyisen juoksuradan pituus on noin 420 metriä.
Kreikan parlamenttitalon edessä Ateenassa vahdinvaihto ja valtiovierailun johdosta vartijoilla oli juhla-asu, jonka hameen valmistamiseen on mennyt noin 40 metriä kangasta. Toisissa kuvissa heidän jälkeensä tulleet arkiasuidet vartijat sekä vieraalle kunnoituksena Serbian lippu Kreikan lipun rinnalla. 19.10.2022
Useita maailmanperintökohteita on tullut kierrettyä ja tänään eräs huikea kohde Akropolis-kukkula tuli kierrettyä. Paikan historia on käsittämättömän arvokas. Siellä sijaitsevet mm. Partheninin valtava temppeli ja pieni Niken temppeli. Molemmista voisi kirjoittaa vaikka kuinka pitkan tarinan, mutta tyydyn vain muutaman sanaan ja tuosta Niken temppelistä. Athene Niken temppeli on pieni antiikin aikainen kreikkalainen temppeli, joka sijaitsee Ateenan Akropoliin länsilaidalla. Se on omistettu Athene Nikelle eli voitonjumalatar Niken hahmon omaksuneelle Athenelle. Tästä meidän tuntema urheilumerkki on saanut nimensä.
Akropolis-museo keskittyy Akropolis-kukkulaan liittyvän antiikin aikaisen esineistön säilyttämiseen ja kunnostamiseen. Museo sijaitsee Dionysjou Areopagitou -kadulla Makrygiannin kaupunginosassa Akropoliin eteläpuolella.
Suussa sulavat sipulit

Jälkiruokaa
Unescon maailmanperintökohde (vuodesta 1987) Delfoi oli eilen vierailumme kohteemme täällä Kreikassa kun kiersimme auringonjumala Apollonille pyhitetyssä paikassa. Paikka tunnetaan oraakkeleistaan, joilla oli ainutlaatuinen kyky antaa kaikkitietäviä lausuntoja ja ennustuksia. Ennustukset olivat usein moniselitteisiä ja tulkinnanvaraisia, minkä vuoksi jopa kokonaiset valtakunnat tuhoutuivat väärän tulkinnan seurauksina. Delfoin oraakkeli oli koko antiikin maailman tunnetuin ja merkittävin oraakkeli. Oraakkeli toimi Delfoin Apollon-jumalan pyhäkköalueella sijainneessa Apollonin temppelissä. Temppelistä on jäljellä vain muutama pylväs. Paikalla on ollut asutusta jo yli 3100 vuotta sitten.
Delfoin arkeologinen museo on Unescon maailmanperintökohde, johon poikkesimme. Se on yksi Kreikan merkittävimmistä arkeologisista museoista ja esittelee Delfoin arkeologiselta alueelta löydettyjä esineitä. Otin kuvia muutamista esineistä. Museo on. perustettu jo vuonna 1903. Naksoslaisten sfinksi, n. 560 eaa, Kleobis ja Biton -kurokset, n. 580 eaa, maailman napa ja Delfoin ajomies, n. 470 eaa. Esineet ovat alkuperäisiä ja säilyneet uskomattoman hyvin lähes 3000 vuoden takaa.
Rio –Antirrio-silta, virallisesti Charilaos Trikoupis -silta , on yksi maailman pisimmistä monijänteisistä köysiloista ja pisin täysin ripustetuista tyypeistä. Se ylittää Korintinlahden lähellä Patrasta ja yhdistää Peloponnesoksen niemimaalla sijaitsevan Rion kaupungin Manner- Kreikan Antirrioon maanteitse. Se avattiin päivää ennen Ateenan 2004 kesäolympialaisia , 12. elokuuta 2004, ja sen ensimmäinen käyttäjiä olivat olympiatulen kantajat.
Patraksella majoituimme **** tähden My Way-hotelliin
Upea päivä Kreikassa ja juuri nyt aurinko laskeutui täällä Patraksella.

Olympia oli antiikin aikainen Zeuksen pyhäkköalue Eliin maakunnassa Kreikassa. Se oli varhaisin ja yksi merkittävimmistä yleiskreikkalaisista kulttipaikoista, ja tunnetaan muun muassa suuresta Zeuksen temppelistä ja kuvapatsaasta sekä Olympian kisoista ja stadionista.

Olympian kisoja järjestettiin tällä alueella joka neljäs vuosi vuodesta 776 eaa. ainakin vuoteen 393 jaa. saakka. Kuvan valokuvassa vuoden 1936 Berliinin kisojen olympiasoihdun sytytys ja edelleen olympiasoihdun sytytys tapahtuu Heran temppeliraunion edessä olevalla Heran alttarilla. Siitä siirryimme olympiaportin kautta 215 metrin pituiselle ja 30 metriä leveälle stadionille, jossa ensimmäinen olympialaji 192,27 metrin juoksu juostiin siis 776 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Viivalta lähdettiin toiselle viivalle ja tuomarit olivat oikealla olevalla rinteellä.

Noin 120 vuotta sitten Odontotos-rautatie alkoi Diakopton merenrantakaupungista joen suuntaisesti ja kiipesi Kalavritaan siltoja ja tunneleita pitkin. Siitä lähtien Vouraikos-joki ja Kreikan Odontotos ovat kulkeneet yhdessä. Odontotos ei ole vain juna. Vouraikosin rotko ja Odontotos-rautatie Diakopto – Kalavrita on ainutlaatuinen nähtävyys Kreikassa. Odontotos alkaa Diakopton rautatieasemalta ja seuraa Vouraikosin rotkoa. 22 350 metrin matkan jälkeen ja 60 minuutissa se päättyy Kalavritan kaupunkiin, 750 metrin päässä merenpinnasta.
Verkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1889 ja se vihittiin käyttöön 10. maaliskuuta 1896 ja siitä lähtien Odontotos on matkustanut joka päivä, ympäri vuoden, säästä riippumatta.
Rata: 0,75 m, tämä erityispiirre tekee Odontotosista maailman kapeimman. Verkon pituus: 22 350 m ja hammastetut osat yhteensä 3.400m. Suurin kaltevuus osissa, joissa on yksinkertainen tartunta: 33 o/oo. Suurin kaltevuus hammastetuissa osissa: 175 o/oo
Noin 120 vuotta sitten Kreikka oli pienempi ja heikko. Kreikan silloinen pääministeri Charilaos Trikoupis halusi luoda paikallisia rautatieverkkoja 75 cm leveiden suurten rautatieverkoston vierestä
Kastrian tippukiviluolasto, jossa lumen sulamisvesistä muodostuu maanalainen joki. Kuivana kautena joki kuivuu kirkasvetisiksi altaiksi, joita luolassa on kaikkiaan 13. Luolastossa on peräti 18.000 lepakkoa, mutta muuta elämää ei ole. Lepakoilla on yksi aukko, josta ne käyvät ulko syömässä. Siellä ei saanut valokuvata, joten liitteenä olevat valokuvat ovat luolan ulkopuolella olevasta esittelytaulusta. Tämäkin Kreikan kierroksen vierailukohde vaikuttava.
Kreikan kierroksen koskettava kohde, kohde joka pysähdytti. Kohteena oli Mega Spilaio, muodollisesti Theotokosin dormitionin luostari. Luostari sijaitsee suuressa luolassa karkealla kalliolla, jossa Chelmos- vuoren länsirinteet laskeutuvat Vouraikos – joen rotkoon, noin 11 kilometriä Kalavrytan kaupungista luoteeseen. Perinteen mukaan luostari on yksi Kreikan vanhimmista, ja sen perustivat vuonna 362 thessalonialaiset veljekset Symeon ja Theodore. Vuonna 1934 katolikoni tuhoutui tulipalossa, ja sen tilalle rakennettiin uusi kirkko vuonna 1937.
8. joulukuuta 1943 Saksan 117. jääkäridivisioona tuhosi luostarin ja teloitti 22 munkkia ja vierailijaa osana kostotoimia huipentui muutamaa päivää myöhemmin Kalavrytan verilöylyyn. Yhdessä kuvissani on kallion päällä risti muistona paikasta, josta saksalaiset heittivät luostarin munkit rotkoon.
Kreikan kansaa kohdanneista kauhunhetkistä yksi on Kalavrytan verilöyly. Joulukuun alussa 1943 Saksan armeijan 117. jääkäridivisioona aloitti Operaatio Kalavryta -nimisen operaation , jonka tarkoituksena oli piirittää Kreikan vastarintaliikkeen sissit Kalavrytaa ympäröivällä vuoristoalueella. Saksalaiset saavuttivat Kalavrytan 9. joulukuuta. Varhain aamulla 13. joulukuuta 1943 saksalaiset kokosivat kaikki kaupungin asukkaat ja pakottivat heidät koulurakennukseen, jossa he erottivat vanhemmat pojat ja miehet naisista ja lapsista. He muuttivat miehet koulun opettaja Thanasis Kappin omistamalle kentälle, josta oli näköala kaupunkiin. Ryöstettyään kaupungin ja sytytettyään sen tuleen, saksalaiset ampuivat miehet konekiväärillä. 438 miestä ja vanhempaa poikaa sai surmansa. Vain 13 miespuolista eloonjäänyttä pelastui, koska heidät oli piilotettu kuolleiden ruumiiden alle. Seuraavaksi naiset ja lapset lukittiin kylän kouluun Tämän jälkeen saksalaiset sytyttivät koulun tuleen. Onneksi he pääsivät pakenemaan jo tulessa olevasta koulusta.
Kaiken kaikkiaan 693 siviiliä kuoli Kalavryta-operaation kostotoimissa. Kuvassa Kalavrytan vesilöylyn muistomerkki
”Atreuksen aarrekammio” tai ”Agamemnonin hauta” on tholos-haudoista tunnetuin ja vaikuttavin. Se on rakennettu noin vuonna 1250 eaa. ja ollut käytössä pitkään. Hautakammioon johtaa 36 metriä pitkä ja 6 metriä leveä käytävä. Oviaukon korkeus on 5,4 metriä ja leveys 2,45–2,7 metriä. Oviaukon yläpuolella on kolmionmuotoinen aukko, jossa on ollut koristelaatta. Pyöreän hautakammion korkeus on 13,2 metriä ja halkaisija 14,2 metriä
Pyhän Andreaan kirkko on ortodoksinen kirkko Patraksen kaupungissa Kreikassa. Se on omistettu Pyhälle Andreaalle, joka ristiinnaulittiin perimätiedon mukaan kaupungissa. Kirkon rakentaminen alkoi vuonna 1908 ja se valmistui vuonna 1974. Arkkitehtina toimivat Anastásios Metaxás sekä Geórgios Nomikós.
Maailman kolmanneksi suurin ortodoksikirkko, Pyhän Andreaan kirkko Patraksen kaupungissa Kreikassa. Ortodoksikirkko on omistettu Pyhälle Andreaalle, joka ristiinnaulittiin perimätiedon mukaan Patraksen kaupungissa.
Andreas oli Uuden Testamentin mukaan yksi Jeesuksen opetuslapsista ja apostoleista. Hän oli alun perin Johannes Kastajan opetuslapsi.
Kirkko on merkittävä pyhiinvaelluskohde ja siellä säilytetään apostoli Andreaan pyhäinjäännöksiä, joihin lukeutuu osa kallosta ja sormesta sekä siitä rististä, johon Andreaan uskotaan tulleen ristiinnaulituksi.
Evankeliumeissa hänet esitetään yhtenä Jeesuksen läheisimmistä opetuslapsista joka kuoli marttyyrinä vinolla ristillä, jollaista kutsutaan hänen mukaansa Andreaan ristiksi
Metropolitan Marian ilmestyksen Ateenan katedraali. Katedraalin rakentaminen aloitettiin joulupäivänä vuonna 1842, kun kuningas Otto ja kuningatar Amalia laskivat kulmakiven . Rakentaminen aloitettiin arkkitehti Theophil Hansenin johdolla, ja sitä jatkoivat Dimitris Zezos, Panagis Kalkos ja François Boulanger.
Työntekijät käyttivät 72 puretun kirkon marmoria katedraalin valtavien muurien rakentamiseen. Kolme arkkitehtia ja 20 vuotta myöhemmin se valmistui. 21. toukokuuta 1862 kuningas ja kuningatar vihkivät valmistuneen katedraalin Jumalanäidin julistukselle.
Kreikan Olympia-lehdossa Zeuksen temppelin raunioilla oli tämä mustaleppälintu
Purjeperhonen on ritariperhosten heimoon kuuluva perhonen, joista Suomessa on vain muutama havainto. Tein tänään 24.10.2022 havainnon tästä perhosesta aivan Ateenan keskustassa. Pensas on ilmeisesti trooppisen Amerikan kasvi kirjotulikruunu, joka on maataloudelle erittäin haitallinen vieraslaji
Jäähyväisillallisen jälkeen matkalla hotelliin
Viimeinen kuva Ateenasta hotellin parvekkeelta juuri ennen lentokentälle lähtöä.

4 kommenttia

 • Helka-Liisa Hintsa says:

  Wau wau. Kiitos upeista kuvista. Olet kuvannut paljon sellaista, mikä minulta meni ohi silmien. Milloin uudelleen Kreikkaan???
  Terveiset myös vaimollesi😍

 • Marja-Liisa Tanhuamäki says:

  Kiitos Paavo mahtavista kuvista! Eläydyin upeaan matkaamme uudelleen katsellessani nämä kuvat. Omat kännykkäkuvani ovat vain osa tätä matkaa.

  Hyvää joulua Sinulle ja vaimollesi!
  T: Marja-Liisa Virroilta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.