Seuraava Balkanin kierroksen kohde oli 2,1 miljoonan asukkaan Makedonia, jossa oli paljon ihmettelemistä. Pysähdyimme Skopjeen, joka on Makedonian pääkaupunki. Skopjen asukasluku on noin puoli miljoonaa ja se sijaitsee Vardar-joen yläjuoksulla. Se on Makedonian poliittinen ja taloudellinen keskus, jossa asuu yli neljännes maan väestöstä. Edellinen hallitus pystytti yli 30 patsasta ja monumenttia pönkittääkseen Makedonian kansallistunnetta. Nykyinen hallitus haluaa hankkiutua eroon näennäisantiikkisista muistomerkeistä. Olen kerännyt tähän muutamia kuvia Skopjiesta. Muut Makedonian kuvat ovat seuraavassa esityksessä, Makedonia_Ohrid-2018.
Arkkitehti Miroslav Grčev on Makedonian nykyisen lipun suunnittelijana. Lippu otettiin käyttöön vuonna 1995 sen jälkeen, kun Kreikka oli asettanut Makedonian kauppasaartoon lippukiistan takia.
Patsaan virallinen nimi on ”Soturi hevosen selässä”, jotta nimi ei ärsyttäisi Kreikkaa, mutta kaikki tietävät, että patsas esittää Aleksanteri Suurta. Aleksanteri Suuri oli Makedonian kuningas ja sotapäällikkö vuosina 336-323 eaa. Silloinen Makedonia sijaitsi nykyisin Kreikkaan kuuluvalla alueella, mutta laajeni valloitusretkien tuloksena Egyptiin ja Persiaan.
15-metrinen ratsastajahahmo istuu miekka tanassa hevosen selässä keskusaukiolla ja tähyää kaakkoon. Hevonen ratsastajineen on nostettu kymmenen metriä korkean pylvään päälle, jonka ympärillä on suihkulähde. Patsas on klassista tyyliä, mutta se on vasta vajaat seitsemän vuotta vanha. Makedonian edellinen hallitus pystytti sen vuonna 2011 osana mahtipontista Skopje 2014 -projektia, jonka tarkoituksena oli rakentaa kansallista mytologiaa.
Patsaiden kohtaloa selvittämään on perustettu työryhmä, jota johtaa arkkitehti Miroslav Grčev. Hänen mukaansa edellinen hallitus rikkoi patsaita pystyttäessään paitsi kaavoitussääntöjä, myös lakeja muistomerkeistä, julkisesta rahankäytöstä ja rahanpesusta. Niiden purkamista pohditaan vakavisssaan.
Patsaiden lisäksi Skopjessa on hienoja valaisinpylväitä ja värikkäitä rakennuksia.
Satoja miljoonia euroja maksaneeseen hankkeeseen kuului yli 30 historiallisia hahmoja esittävää patsasta, useita rakennuksia ja neljän barokkityylisen laivan rakentaminen Skopjea halkovaan Vardarjokeen. Myöhemmin on käynyt ilmi, että iso osa kustannuksista upposi korruptioon.Vardar-joen toisella puolella Aleksanteri Suurta kohti tähyää oman pylväänsä päältä Filippos II, Makedonian kuningas ja Aleksanterin isä. Patsaiden välissä on suihkulähde, jonka veistokset kuvaavat äitiä poikalapsen kanssa.
Katsoja voi halutessaan tulkita äidin Olympiaaksi ja pojan hänen lapsekseen Aleksanteriksi. Skopje 2014 -projektiin kuului tietty monitulkintaisuus: Aleksanteria, Filipposta tai Olympiasta ei mainita patsaiden nimissä.
Kuvan vasemmassa yläkulmassa näkyy Vodno-vuoren 66-metriä korkea Millenium-risti.
Edellisen hallituksen aloittamat rakennushankkeet on nyt jäädytetty, kuten silta ja taustalla oleva jokilaiva.
Joessa oli useita jokilaivoja, joilla ei kuitenkaan voi seilata minnekään.
Iso aukio on varattu vain kävelijöille ja pyöräilijöille.
Tässä taideteoksessa oli jotakin koskettavaa.
Perinteinen kengänkiillottaja löytyi täältäkin.
Keskeneräiset rakennusprojektit, jotka hallituksen vaihdon myötä eivät saa rahoitusta, voivat jäädä monumenteiksi.
Makedonia-aukion 21-metrinen riemukaari valmistui vuonna 2012 ja se on omistettu Makedonian 20-vuotiselle itsenäisyydelle
Keskusaukio on toisaalta hieno sinistä taivasta ja kaukana olevia vuoria vasten.
Juuri tällä paikalla on sijainnut Äiti Teresan lapsuudenkoti. Skopje keskusaukion reunalla.
Edellisen hallituksen aloittamat rakennushankkeet on nyt jäädytetty, kuten silta ja taustalla oleva jokilaiva.
Arkeologinen museokin on uusi, vaikka näyttää historialliselta rakennukselta. Pääovelta menee joen yli silta, jonka kaiteita komistaa monet patsaat.
Museum of Macedonian Struggle. Museokierroksella saa tietoa Makedonian historiasta.
Aika jännä teos
Kivasti rakennettu basaarikäytävän aurinkosuoja
Daut Pasha Hamam, jossa oli taidenäyttely
Tuttua markkinatuotetta
Basaarilla oli tungosta
Basaarin toisessa kerroksessa pääsi paahtavalta auringolta suojaan.
Basaarilla on paljon erilaisia ruokapaikkoja
Tämä Mustafa Pashan moskeija on vanha ottomaanien moskeija ollen tutustumisen arvoinen. Se sijaitsee linnoituksen ja vanhan basaarin välissä, ja se on hyvin lähellä jäljelle jäänyttä ottomaanien kirkkoa
Moskeijan naisille varattu parveke.
Tämä hämmästyttävä epätavallinen ortodoksinen kirkko on arkkitehtuurin helmiä. Rakennukset koostuivat neljästä pallomaisesta muodot, joista yksi on yläosassa kuin kupoli ja kolme päärakennusta
© 2024 Paavon polut · Paavo Valtanen · Valokuvaus · Kokemäki