SENIORIOPETTAJA-LEHDEN KIERTOMATKA KREIKASSA 18. – 25.10.2022
SENIORIOPETTAJA-LEHDEN KIERTOMATKA KREIKASSA 18. – 25.10.2022
päivä18.10. Helsinki – Ateena
päivä, keskiviikko 19.10. Ateena
Ateenassa saatoimme aistia monituhatvuotista historiaa. Vanhassakaupungissa Plákan ja Monastirákin alueella on siellä täällä monumentteja ja raunioita muistuttamassa antiikin aikojen suuruudesta. Tunnetuin muinainen maamerkki on kaikkialle näkyvä linnavuori eli Akropolis-kukkula ja sen laella sijaitseva Parthenonin temppeli. Kaupunkikierroksella nousimme ylös Akropolikselle, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Näimme Sýntagma-aukion parlamenttitaloineen, Ateena -stadionin sekä paikansimme tärkeimmät ostosalueet.
3. päivä, torstai 20.10.Ateena – Delfoi – Patras
Lähdimme aamulla muutaman tunnin bussimatkalle kohti Delfoita, johon tutustuimme kävellen. Delfoi oli auringonjumala Apollonille pyhitetty paikka. Se tunnetaan oraakkelistaan, jolla oli ainutlaatuinen kyky antaa kaikkitietäviä lausuntoja ja ennustuksia. Ennustukset olivat usein moniselitteisiä ja tulkinnanvaraisia, minkä vuoksi jopa kokonaiset valtakunnat tuhoutuivat väärän tulkinnan seurauksena. Delfoi on – kuinkas muutenkaan – Unescon maailmanperintökohde. Lounaan jälkeen jatkoimme matkaa kohti Patrasta. Ennen perille tuloa ylitämme Korintin lahden lähes kolmen kilometrin pituisen Rion-Antírrion sillan kautta. Majoituimme 3 yöksi keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan My Way -hotelliin
4. päivä, perjantai 21.10. Olympia
Vajaan sadan kilometrin matka Olympiaan taittui mukavasti ihaillen maisemia. Olympian Zeus-jumalan patsas oli yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä. Se oli 13 metriä korkea patsas, jonka koristeluun oli käytetty suuret määrät norsunluuta ja kultaa. Olympia on antanut nimensä myös olympialaisille. Juuri täällä pidettiin vuonna 776 eaa. antiikin ajan ensimmäiset olympialaiset, jonka voittaja on kirjattu muistiin. Arkeologinen alue koostuu useista Zeuksen temppelin ympärillä olevista raunioista. Tutustuimme kävelykierroksella Olympiaan, joka on Unescon maailmanperintökohde.
Lähdimme aamulla vajaan tunnin päähän Diakoptoon. jossa vaihdoimme bussista junaan. Historiallinen Odontotos-rautatie lukuisine siltoineen ja tunneleineen myötäilee Vouraikos-joen kanjonia ja sen huikeita maisemia. Radan jyrkimmät osuudet juna kiipeää hammasrattaiden avustamana. Noin tunnissa taitoimme parinkymmenen kilometrin matkan ylös vuoristoon Kalávrytan pikkukaupunkiin. Vierailimme jyrkän kalliorinteen kainalossa sijaitsevassa Mega Spilaion luostarissa, joka on yksi Kreikan vanhimmista. Lounaan jälkeen käymme Kastrian tippukiviluolastossa, jossa lumen sulavesistä muodostuu maanalainen joki. Kuivana kautena joki kuivuu kirkasvetisiksi altaiksi, joita koko luolasysteemissä on yhteensä 13. Helppokulkuisilta kävelysilloilta voi ihailla tippukivien mielikuvituksellisia muotoja.
6. päivä, sunnuntai 23.10. Patras – Epidauros – Mykene – Korintin kanava – Ateena
Paluumatkallamme Ateenaan näimme mielenkiintoisia kohteita. Epidauroksessa näimme lääkintätaidon ja parantamisen jumalan Asklepioksen pyhäkön ja testasimme hyvin säilyneen amfiteatterin erinomaisen akustiikan. Pysähdyimme myös Mykenessä, jonka mukaan nimettiin noin 1600–1100 eaa. vaikuttanut mykeneläinen kulttuuri. Kaivauksissa löydetyistä esineistä tunnetuin on ns. Agamemnonin kultainen kuolinnaamio. Sekä Mykene että Epidauros ovat Unescon maailmanperintökohteita. Näimme myös Korintin kanavan. Vain 6 kilometriä leveän Korintin kannaksen läpi rakennettiin 1800-luvun lopussa kapea kanava, joka yhdistää läntisen Korintinlahden itäpuoliseen Saroninlahteen. Peruskallioon louhittu syvä, lähes pystysuora uoma oli aikakautensa insinöörien taidonnäyte. Ateenassa majoituimme 2 yöksi jo tuttuun Royal Olympic -hotelliin
7. päivä, maanantai 24.10. Ateena
Kävimme kukkulan juurella sijaitsevassa Akropolis-museossa.
8. päivä, tiistai 25.10. Ateena-Helsinki
Tekstini on koottu Olympia -matkatoimiston matkaoppaasta, Wikipediasta, oppaan selostuksista käydyistä keskusteluista.
Olympia oli antiikin aikainen Zeuksen pyhäkköalue Eliin maakunnassa Kreikassa. Se oli varhaisin ja yksi merkittävimmistä yleiskreikkalaisista kulttipaikoista, ja tunnetaan muun muassa suuresta Zeuksen temppelistä ja kuvapatsaasta sekä Olympian kisoista ja stadionista.
Olympian kisoja järjestettiin tällä alueella joka neljäs vuosi vuodesta 776 eaa. ainakin vuoteen 393 jaa. saakka. Kuvan valokuvassa vuoden 1936 Berliinin kisojen olympiasoihdun sytytys ja edelleen olympiasoihdun sytytys tapahtuu Heran temppeliraunion edessä olevalla Heran alttarilla. Siitä siirryimme olympiaportin kautta 215 metrin pituiselle ja 30 metriä leveälle stadionille, jossa ensimmäinen olympialaji 192,27 metrin juoksu juostiin siis 776 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Viivalta lähdettiin toiselle viivalle ja tuomarit olivat oikealla olevalla rinteellä.
Wau wau. Kiitos upeista kuvista. Olet kuvannut paljon sellaista, mikä minulta meni ohi silmien. Milloin uudelleen Kreikkaan???
Terveiset myös vaimollesi😍
4 kommenttia
Wau wau. Kiitos upeista kuvista. Olet kuvannut paljon sellaista, mikä minulta meni ohi silmien. Milloin uudelleen Kreikkaan???
Terveiset myös vaimollesi😍
Kiitos ja meiltä molemmilta Hyvän Joulun toivotus sinulle.
Kiitos Paavo mahtavista kuvista! Eläydyin upeaan matkaamme uudelleen katsellessani nämä kuvat. Omat kännykkäkuvani ovat vain osa tätä matkaa.
Hyvää joulua Sinulle ja vaimollesi!
T: Marja-Liisa Virroilta
Kiitos ja oikein Hyvää Joulua Sinulle.