Sata vuotta suljettuna sotilasalueena ollut Örön linnakesaari tutustuttaa rannikkopuolustuksemme historiaan Venäjän tsaarin ajoilta nykypäivään. Saaren päänähtävyydet ovat hienosti säilyneet kasarmialueet, järeät Obuhov-tykit sekä eri-ikäiset puolustusasemat ja linnoitteet. Linnakehistoriansa ansiosta ulkosaariston Örö on myös yksi Etelä-Suomen tärkeimmistä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keskittymistä.
Örön linnakesaari avattiin kävijöille kesäkuun 2015 alussa. Saarelle on vapaa pääsy, mutta veneiltä peritään laiturimaksu. Saareen voi tutustua omatoimisesti tai opastettuna.
Örö on Kemiönsaaren kunnassa Hiittisten lounaispuolella sijaitseva linnakesaari, joka on ollut sotilaskäytössä Venäjän vallan ajasta asti. Linnoittaminen on aloitettu ennen ensimmäistä maailmansotaa. Itsenäisyyden alusta saari on ollut osa Suomen meripuolustusta ja saarella oli raskas ja järeä patteri, joiden tykkikalustona oli mm. 305/O-tykit 2 kpl ja 152/C. Tämän lisäksi merivalvonta on kuulunut saaren toimintaan. Suomen puolustusvoimien varusmieskoulutus loppui vuonna 2005. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö on ollut siellä suorittamassa asevelvollisuutta. Örö on matalalla vesialueella sijaitseva harjusaari. Sillä esiintyy runsaasti arvokkaita luontotyyppejä kuten erikoisen luonnontilaisena säilyneitä hiekkarantoja ja rantaniittyjä. Örössä on havaittu kaikkiaan 1 500 perhoslajia, joista uhanalaisia tai silmälläpidettäviä on yli sata.
Kasnäsin satamassa kyltti, joka suuntasi merelle päin. Matkaa on noin 15 km.
Koko ryhmämme mahtui tähän nopeakulkuiseen veneeseen.
Saavuimme Orön saarelle, jonka pinta-ala on 3,8 neliökilmetriä.
Satamasta oli pieni kävelymatka saaren keskeiseen osaan, jossa on palvelut sijaitsevat, kuvassa olevassa rakennuksessa on näyttely saaren luonnosta ja historiasta.
305 millimetrin 52 kaliiberin merikanuunan mallia Obuhovin varaputki, jonka paino on 50 tonnia.
Tässä tykin ammus
Tässä teknisiä tietoja
Tämä torni on edelleen puolusvoimien käytössä.
Erilaisia majoitusvaihtoja saarelta läytyy. Tämän vierasmajan nimi Käärmemurju muistona siitä, että saarella on ollut paljon käärmeitä. Tänä kesän saarelle avataan myös hotelli.
Saaren helikopterikentällä on harvinainen kylmäkukka.
Ampumarata, joka on tuulettomassa paikassa ja jossa perhoset viihtyvät hyvin. Löytyi vielä hylsyjä (en ottanut kuitenkaan mukaani)
Turisteille on tarjolla kaksi vaellusreittiä, joiden kummankin pituus on noin 15 km. Tämä kiinalaisten vankien 1910 luvulla rakentama mukulakivitie on Pitka Ikävä.
Saarella on paljon rakennuksia sekä Venäjän vallan ajoilta, että myöhemmin.
Luonnossa on nähtävissä paljon hienoja yksityiskohtia, kuten tämä pahka tai ryhmäpahka.
Merikaali kasvaa jopa 60 cm korkeaksi ja ravinteena silläon levä.
Muurahaiskorennon toukan jälki ja oikeilla pyydyskuoppa, johon muurahainen menee joutuen toukan syötäväksi.
Tämä rakennus on ollut aikoinaan komentajan asuntona
Saarella on paljon luonnonkukkia, mutta myös erilaisia puutarhakasveja.
Aikoinaan asuntoina olleet rakennukset ovat rapistumassa.
Entinen sotilaskoti toimii asuntola ja mm kesätanssien pitopaikkana.
Koristellut rakennukset ovat Venäjän vallan ajalta.
On paljon lintuja ja tässä on haarapääskyllekin laitettu varoituskyltti.
Hyvin säilynyttä länsirantaa.
Saaren itärannalta aukeaa naapurisaareen näkymä
© 2024 Paavon polut · Paavo Valtanen · Valokuvaus · Kokemäki