29.10.2015 · · 0

Dubai 24.-31.3.2014

Maanantai 24.3.2014 Herätyskello soi 2.15 ja näin viiden tunnin yöuni riitti tälle yölle tai toisaalta oli hienoa, että nukuin näin hyvin. Helsinki-Vantaan lentokentällä piti olla puoli seitsemältä. Taivas on kirkkaassa tähdessä ja puolikuu on seuranamme seuraavan 200 km matkalla. Liikenne oli maanantaiaamuksi hiljaista ainakin alkumatkan osalta. Forssan Autokeitaalla ei ollut yhtään asiakasta puoli viiden aikaan. Kuuden tunnin lentomatkan alla ei ole syytä jumiuttaa selkää ja jalkoja, siksi kaksi jalottelutaukoa on paikallaan. Toisessa jaloittelukohteessa Karkkilan ABC -asemalla oli vilkasta, mutta olihan kellokin jo yli viiden. Tälläkin ketaa ajoin autoni Autoparkkiin, josta oli non-stop kuljetus lentoterminaaliin. Kentällä toiminta oli juoheaa, olinhan jo eilen kotona kirjautunut järjestelmään.  Siitä huolimatta koko prosessin käpimeno kesti yli tunnin. Tällä kertaa Finnairin Airbus 321 lähtii minutilleen aikataulun mukaisesti klo 8.25. Matka meni pehmoisesti ruokaa ja juomaa nauttien ja hienoista lumihuipuista silmänruokaa saaden. Menimme yli Ukrainan ja Shotsin rauhallisin mielin, koska ylhäältä noin 10000 metrin korkeudesta katsoen kaikki näytti hyvinkin seesteiseltä. Laskeutuminen Dubain lentokentälle oli aivan niin hyvä kuin vaan Finnairin piloteilta voikin odottaa. Lentokenttä oli suuri, on muuten maailman 6. Suurin lentokenttä ja kansainvälisen käytännön mukaisesti valokuvaaminen lentokenttäalueella oli kielletty, siis ei valokuvaa, kohteita olisi kyllä ollut.

Tällä lomalennolla oli Lomamatkojen ja Aurinkomatkojen lomalaisia ja vastassa olivat työstään innokkaat oppaat, jotka saattoivat meidät hotelleihin. Hotellimme on Emirates Grand hotelli ja koska tulimme vasta illalla niin jäimme 3. kerrokseen, ja tämä tuotti pilvenpiirtäjien kaupungissa pienen pettymyksen. Huomenna voi yrittää vaihtaa ylemmäs. Majoittumisen jälkeen vielä pieni kävelykierros metroasemalle ja kaupungille hakemaan pientä iltapalaa. Ruokailupaikkoja oli todella paljon. Ensimmäinen kokemus ruokapaikasta on nyt takana ja olemme yhtä kokemusta rikkaampia. Kyllä oli työntekijöitä ja asiakkaan ei tarvinnut siivota pöytiä, vaan tämä sisältyi kohtuulliseen hintaan. Jo ensimmäinen ilta antaa käsityksen öljyn hinnan merkityksestä arabimaille. Loistoautoja ja joutilaita miehiä on paljon. Huominen avaa varmaan uusia ajatuksia.

Tiistai 25.3.2014 Hyvin nukutun yön jälkeen ensimmäinen aamu hotellissamme, Emirates Grand, oli mukavan raikas. Ilmastointi hotellihuoneessa sai sukat pyörimään jaloissa. Aivan loistava aamiainen tarjottiin hotellin 43. kerroksen panoraamaravintolassa. Palaan aamiaistarjoiluun tarkemman jonakin toisena päivänä. Päätimme kokeilla tänään paikallisliikennettä sekä metron ja taksin osalta. Molemmat ovat keskeisessä asemassa paikallisten kuljetuksissa oman autokannan lisäksi ja tähänkin palaan vielä myöhemmin. Dubain uutuuttaan kimalteva metrolinjasto on saanut valtavan suosion avauduttuaan vuonna 2009. Linjoja on kaksi, vihreä ja punainen, jonka ajoimme edestakaisin päästä päähän. Metro on miehittämätön ja pääteasemilla junassa olevat siivoojat olivat huolestuneita, kun emme jääneet pois metrossa. Vaikka Dubaissa osataan erittäin hyvin englantia, niin he eivät ymmärtäneet meidän kiertoajeluamme. Koko metroajelu kesti kolme tuntia ja oli erinomainen opintomatka kulttuuriin, jossa ei viinan kanssa ärvelletä. Ainittakaan humalaista ensimmäisen päivän aikana emme tavanneet. Purukumin syönnistä metrossa sakotetaan, mutta ilmankos ei ensimmäistäkään tallattua purumia missään ole näkynyt. Metrossa miehet antoivat naiselle istuinpaikkansa ja siellä oli muutenkin erittäin kohteliasta väkeä liikkeellä. Myös metrossa nukahtaminen kustantaa nukkujalle 100 AED suuruinen sakon. Koko päivän metrolippu maksaa vain 16 AED. Kävimme tänään maailman suurimmassa ostos- ja huvittelukeskuksessa Burj Khalifa tornin juurella. Tornista lisää sunnuntaina, koska saimme kuin saimmekin sinne sunnuntaiaamuna klo 8.30 pääsyliput. Tämä ostoskeskus Dubai Mall pitää sisällään 1200 liikettä ja 160 ravintolaa tai muuta ruokailuun liittyvää liikettä. Siellä on akvaario, jossa on peräti 33000 merieläintä. Siellä on luistinrata, jossa vierailijat voivat luistella. Lisää tästäkin kohteesta viikon aikana. Paluumatkalla hyppäsimme paikalliseen taksiin, jossa aloitusmaksu oli 3 AED. Taksilla ajaminen Dubaissa on edullsista, varsinkin jos ei sorru pimeän taksin käyttöön. Näillä saattaa aloitusmaksut olla korkeita tai lasku tulee arviolta ilman mittaria. Saimme vaihdettua huoneen 17 kerrokseen, jolloin näköala parani huomattavasti. Illallisen söimme libanolilaisessa ravintolassa, Tal al Amar, aivan hotellin lähellä, alkusalaatit, pääruokina kala ja kana sekä hedelmäjuomat ja vesi maksoi yhteensä 161 AED. Tuntui oudolta olla ravintolassa, jossa ei juotu olutta, viiniä tai muitakaan alkoholijuomia. Siellä oli tunnelmaa, mutta erilaista kuin suomalaisissa ravintoloissa. Vesipiippua polttivat useat asukkaat ravintolan terassilla. Ruokailun aikana oli taivaalta tullut muutama tippa vettä. Päivän aikana onnistuin kuvaamaan muutaman vieraan linnun ja varpusia sekä perhosia, joten takana hyvä lomapäivä.

Keskiviikko 26.3.2014 Huomenta vaan teille kaikille. Aamu on harmaa ja sateinen. Tänään teemme oppaan johdolla kaupunkikierroksen. Oppaana toimiva Kati on suomalainen, joka on asunut Dubaissa 7 vuotta. Ensimmäinen kohde oli Al Fahidin linnoituksessa oleva Dubain museo, jossa esiteltiin laajasti ja monipuolisesti Dubain alueen historiaa ja elintapoja. Museon esitys on rakennettu vahanukkien kautta, jolloin oli helppo päästä kiinni mm vanhoihin työtapoihin. Mielenkiintoisin oli helmenkalastajan ammatti, joka antoi hyvät ja lyhyen elämän. Taas kerran voi todeta, että museo kannatta kiertää sisältä.  Sateesta johtuen ohjelmassa ollut Dubain lahden ylitys abraveneellä muuttuikin bussimatkaksi ainoan tunnelin kautta lahden alitse ja tämä oli viisas ohjelman muutos. Kävimme tietenkin basaareilla, joita täällä nimitetään soukeiksi ja kohteena olivat mauste- ja kultasoukit. Niissä piti tinkiä, jos aikoi tehdä kauppaa. Ostin maustesoukista vain pari purkkia kamelinmaitosuklaata tuliaiseksi. Kultaa en ostanut, koska tinkiminen kestää kauan, jos aikoo saada edullisia kultakoruja. Siellä oli myös näytillä maalman suurin sormus, joka valitattavasti ei ollut myynnissä.Sitten suuntasimme Jumeirah -moskeijalle, jonka suljettuna ollessa otimme ulkopuolelta vain muutaman valokuvan. Tämän jälkeen suuntasimme Jumeirah beachille, jossa 7 tähden purjehotelli, Burj al Arabi. Hotellissa 220 kaksikerroksista sviittiä, joissa jokaisessa on oma hovimestari. Huh huh. Tämän jälkeen siirryttiin palmusaarelle, joka palmun muotoinen. Oikelta nimeltään se on Palm Jumerah. Saaren hiekka on kuljetettu mereltä ja maalta valtava määrä isoja kiven järkäleitä estämään hiekan huuhtoutumista aaltojen mukana mereen. Valtaosa rakennuksista on yksityiskäytössä. Saarella olevaan hotelliin Atlantikseen voi varata huoneita, jos kukkaro antaa myöten.  Paluumatkalla pysähdyimme Dubai Marinaan, jonka alueella on yli 200 pilvenpiirtäjää. Sade on täällä niin harvinainen, että se sekoitti liikenteen ja ihan tavallisella kadulla autot saattoivat jäädä jumiin ja lapsilla koulusta vapaapäivä. Tämä pikkubussilla tehty kaupunkikierros osui hyvälle päivälle, jolloin oltiin aika paljon ulkona. Paikallinen suomalaisopas osasi hommansa, vaikka tietenkin kaikki oli jo niin tuttua. Arvosana 8/10.

Torstai 27.3.2014

Sateisen päivän jälkeen ilma oli aamulla hetken aikaa raikasta. Tänään päätimme tehdä retken Dubailahden rannalla olevaan Creek-puistoon. Vihreän linjan metrolla pääsi vartin kävelymatkan päähän puistosta. Vaikkakin taas kiertotietä kävellen pari kertaa eksyen matkaan vierähti yli puoli tuntia. Pääsymaksu puistoon oli kohtuullinen 5 AED eli noin 1 euro. Puistossa on viheralueita, kioskeja ja ruokapaikkoja. Ranta-alueella uiminen oli kielletty, vaikkakin auringonotto oli sallittua. Puiston rannalta oli hienot näköalat Dubainlahdelle. Puiston laajuus on 90 hehtaaria ja siellä on noin 280 kasvilajia, joista osa oli kukinnossa olevia kukkia. Nämä keräsivät paljon perhosia ja siellä oli myös runsaasti lintuja, joten kuvattavaa oli paljon. Kohteena paikka ansaitsee arvosanan 9. Täysi kymppi olisi tullut paremmasta kioskitarjonnasta. Hieno päivä. Huomenna puisto on täynnä väkeä, kun paikallisilla on vapaapäivä. Illalla jatkoimme metrolla toiseen suuntaan yhden pysäkinvälin. Menimme kauppakeskukseen – Dubai Mall. Siellä oli tuhansia asiakkaita taisi olla kymmeniä tuhansia asiakkaita liikkeellä. Se on maailmaan suurin kauppakeskus, siellä on yli 1200 kauppaa ja pinta-ala miljoona neliömetriä. Kauppakeskuksen sisällä on täysimittainen jääkiekkokenttä. Jäällä erotuomariaitoihin pukeutuneet miehet opettivat niin lapsia kuin aikuisia luistelun taitoihin. Oli aivan uskomaton väenpaljous menossa kauppakeskukseen vähän ennen yhtätoista, kun olimme poistumassa. Siellä oli muuten myös akvaario ja huvipuisto, siis ihan mitä vaan. Puolen tunnin välein tavaratalon takapihalla olevassa lammikossa oli vesisuihkunäytös, joka oli varsin vaatimaton. Kävimme samalla katsomassa Burj Khalifan kierroksen lähtöpaikkaa.

Perjantai 28.3.2014 Tänään perjantaina täällä on pyhäpäivä ja esimerkiksi metrot aloittavat vasta kahdelta iltapäivällä.  Tänään päätimme mennä toiselle puistoalueelle Safa Parkiin, johon pääsymaksu on 3 dirhamia. Läksimme taksilla ja menomatka maksoi 25 dirhamia eli vitosen euroissa, mutta paluumatka maksoikin vain 17,50 dirhamia.  Tämä vaan osoittaa sen, että tiettyyn paikkaan tietystä suunnasta pitää kiertää paljon ja tällöin taksin hinta nousee. Joka tapauksessa virallisilla takseilla kulkeminen on turvallista ja edullista. Tähän väliin voi todeta, että täällä työntekijän palkka riippuu ensinnäkin siitä, että on saanut tai kansalaisuus olemass. Palkka on tällöin viisinkertainen siirtotyöläisiin, joita on tullut miljoonia ja pääosin intialaisia ja filippiiniläisiä. Siis heidän palkkansa on 150 – 300 euroa kuukaudessa. Koska perjantai on viikon ainoa vapaapäivä, niin puistoissa on paljon väkeä ja niin oli tänäänkin. Erityinen huomio kiinnittyy siihen, että puistossa on tiistai vain naisille tarkoitettu päivä ja osa puistoalueesta on tarkoitettu vain naisille. Puistoalueella on kovasti rajoituksia, joilla varmistetaan kaikille miellyttävä liikkuminen puistossa. Tämä on erittäin turvallinen maa eli rikollisuus on niin 0. Liikennerikkomuksissa poliisi päättää ja sillä selvä. Kolaritilanteessa autoja ei saa siirtää, koska poliisin tulessa kolaripaikalle hän kuulustelee osapuolia ja tekee tilannearvion paikan päällä. Toinen syyllisenä saa punaisen kortin ja toinen saa vihreän kortin, joka todistaa syyttömyyden. Ei tarvitse viedä asiaa käräjille. Rikoksista rangaistus on kova ja lisäksi tulee päälle maasta karkøittaminen, joka on todella ratkaiseva rangaistuskokonaisuus. Palataan puistoon, jossa oli siis paljon ihmisiä piknikillä. Ryhmissä saattoi olla kymmeniä, jopa satoja ja toisaalta parit olivat yhdessä tai perheinä. Puistossa oli tänään maalaismarkkinat ja oli paljon myyjiä sekä kivaa tavaraa. Kukat kukkivat ja myös täällä oli lintuja sekä vapaana että aidatun lammen alueella. Tätäkin paikkaa voin aivan hyvin suositella altaalla makuun sijaan. Illalla kävimme syömässä kadun toisella puolen Sahara Towerin alakerrassa olevassa Tony Romas ravintolassa. Voin suositella Mojo chicken hintaan 55 dirhamia annos. Palvelu oli loistavaa ja persoonallista. Lähtiessä oli hyvä mieli ja vatsa täynnä.

Lauantai 29.3.2014 Aamulla taksilla kohti Ra al Khorin luonnossuojelualuetta, joka sijaitsee lähellä Nad al Shebaa Dubainlahden pohjukassa. Siellä oleva vuorovesilaguuni on Araabiemirikuntien suurin lintujensuojelualue. Tällä alueella talvehtii mm 1500 flamingoa, jotka täällä olleet rauhoitettuja vuodesta 1985. Taksimatka sinne oli mielenkiintoinen. Taustana, että taksin lähtömaksu 3dirhamia ja 2 dirhamia kilometriltä. Lahdimme vauhdikkaasti mutta aloin epäillä, että kuljettaja ei tiedä kohdetta kun taksimittari näytti 45 ja hän pysäytti mittarin. Tämän jälkeen hän kierteli ja etsi jotakin, kunnes selvisi viimein; poliisiasema. Poliisi yritti neuvoa, mutta olimme niin kaukana että poliisi päättää saattaa meidät sinne. Näin menimme kovaa vauhtia poliisiauto edellä kohti kohdettamme. Paikka löytyi ja uskalsimme pyytää taksia hakemaan meitä kahden tunnin kuluttua ja paluumatka kuluikin nopeasti ja mittarissa oli vain 14,50 dirhamia eli noin kolme euroa. Itse kohde oli loistava, siellä kävi paljon väkeä. Viihdyimme siellä sen kaksi tunnia ja saimme paljon kuvia flamingoista ja monesta muustakin linnusta. Meillä kevään linnut västäräkki ja pääskynen on havaittu. Ehkä muutama kuva tästäkin päivästä on nähtävissä. Iltapäivällä aioimme mennä jalan Open Beachille, mutta tunnin kävelymatkan jälkeen käännyimme takaisin. Joskus arvioitu kolme kilometriä onkin tuplamatka ja näin usein tässä maassa. Tulihan ulkoiltua oikein kunnolla tänäänkin. Päivän päätteeksi osallistuimme kahden tunnin pituiselle kansainväliselle illallisristeilylle dhow-aluksella. Alus kulki iltavalaistuna pitkin Dubai-lahtea. Ruokana oli kansainvälistä ruokaa ja arabialaisia ruokavaihtoehtoja. Laivalla oli myös olut- ja viinitarjoilua. Lasillinen valkoviiniä 40 dirhamia ja koko pullo 2000 dirhamia. Eipä tullut ostettua ja saattaa olla, että koko lomamatka toteutuu alkoholittomasti. Vettähän täällä pitääkin juoda paljon. Kuljetus yksityisautolla menoo-paluu hotellilta laivarantaan kuului hintaan.

Sunnuntai 30.3.2014 Aikainen herätys klo 6.00, koska meillä on Burj Khalifan nousuaika niinkin varhainen kuin klo 8.30. Hotellissamme aamiaista tarjoillaan 6.30-11.00, joten saimme syödä aamiaisen aivan rauhassa. Aamiaisella oli myös ryhmä ruotsalaisia ja mukana myös pari suomalaista. Kertoivat, että ruotsalainen liike Olf Olsson avaa toukokuun alussa liikkeen Dubaihin. Lähdimme taksilla hotellista klo 7.30 ja taksi vei meidät lähelle nousuporttia. Tämä rakennus on valmistunut vuonna 2010 ja on mailman korkein rakennus eli 828 m. Edellinen ennätys oli taiwanilaisella Taipei 101:llä (509m) Pääsimme hissillä 124 kerrokseen, jossa sijaitsee At the Top näköalakerros. Suurin osa rakennuksessa on yksityisasuntokäytössä, mutta 15 ensimmäistä kerrosta on Arman hotellin käytössä. Tässä rakennuksessa on muitakin ennätyksiä mm. Maailman nopein henkilöhissi ja vauhti tuntui nopealta, koko nousu kesti vain minuutin. Siellä on myös maailman korkeimmalla oleva moskeija, joka sijaitsee kerroksessa 158. Uima-allas on kerroksessa 76. Illalla kävimme vielä metrolla lahden alitse soukeilla. Pientä ostettavaa löytyi. Illalla menimme tas hotelimme lähellä olevaan ravintolaan, siihen samaan, jossa olimme tiistai-iltana. Vuorossa oli maukas ja nautinnollinen kala-ateria ravintolan terassilla.

Maanantai 31.3.2014 Viimeisenä lomamatka-aamuna tälläkin kertaa haikein mielin. Viimeisestä lomapäivästä on aika vähän kertomista. Henkilöautoja täällä liikkuu paljon ja usein Dubain läpi kulkeva molempiin suuntiin 7-kaistainen tie Abu Krabiin oleva tie on tukossa. Polttoaine maksaa vain 35 sentti litra ja Suomessa myynnissä oleva keskihintainen auto maksaa noin 10000 euroa. Pysäköintiongelmien takia pyritään joukkoliikennettä parantamaan. Metroa tullaan laajentamaan ja myös raitiotieliikennettä rakennetaan metron syöttöliikenteeksi. Linja-autoliikenne on jäänyt jälkeen joukkoliikennekeittämisessä, vaikka keskustan alueella linja-autopysäkeillä ovat ilmalämpöpumput pitämässä ne viileinä. Mukana olleella lämpömittarilla mittasimme keskipäivällä varjon lämpötilan olevan 36 astetta, joten ei ole ihme, että tänään tule kevään viimeinen ryhmä. Sitten jatkuu taas syksyllä. Lentoliikenne on myös edullista. Lentolippu mm. omanin pääkaupunkiin matkaa vain 100 euroa ja täältä matkustaessa ei tarvita viisumia. Maanteitse matkustaminen on lentämistä huomattavasti hankalampaa, koska varsinaista vuoroliikettä ei ole ja takseilla ei lupaa ajaa yli rajan. Matka lentokentälle sujui hyvin. Ensin Finnairin tiskillä eroon matkalaukuista ja kortit käteen. Tämän jälkeen tarkastettiin passi ja liput, jotta pääsi varsinaiseen passintarkastukseen, jossa lyötiin kunnon leima passiin. Tämän jälkeen oli turvatarkastus, joka oli lähinnä muodollisuus vaikka verrattuna Helsinki-vantaan kentän vastaavaan. Sitten kuluttamaan loput vaihdetusta valuutasta. Tämä oli toinen kerta tässä ostosparatiisissa. Edellinen kerta välilaskun ja koneen vaihdon takia. Tulipa ostettua aito Ferrari lippis itselle ja pienelle Luka-pojalle. Koneen lähtö viivästyi noin 20 minuuttia, mutta pienestä täristyksestä huolimatta olimme aikatUlun mukaisesti kotimaassa. Matkalaukut tulivat ehjänä ja tämän jälkeen suunta kohti Satakuntaa ja Kokemäkeä saattoi alkaa. Ehkä piankin varaamaan uutta matkaa. Kiitos seurasta.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.