29.10.2015 · · 0

Armenia ja Georgia 18.-26.4.2013

Lomamatka 18.4.2013

Lomakohteemme oli ennakolta ajatellen mielenkiitoinen, molemmat kohdemaat olivat aikanaan Neuvostoliittoon kuuluvia maita. Molemmilla mailla on vahva kulttuuri takana. Ensimmäisen kohdemaahan Armeniaan lensimme Moskovan kautta. Lähdimme sateisesta Helsingistä aikataulun mukaan klo 18.45. Lentoaika  Moskovaan oli vain tunti ja kolme varttia. Odottelimme Moskovassa neljä Aeroflotin Airbus A 421 lähtöä Jerevaniin. Teimme pieniä ostoksia ja kotiin jääneille ruplille olisi ollut kyllä käyttöä. Turvatarkastus Helsingissä oli asiallisen tiukka ja Moskovassa lähinnä muodollisuus. Lentoaika Moskovasta Jerevaniin oli tuntia pidempi, joten sillä välillä joskus neljän aikaan nukuin ehkä puoli tuntia. Molemmilla lennoilla tarjoiltu virvoke- ja kevytateria pitivät ilökunnan kiireisenä

Savuimme Jerevaniin 4.30 puoli tuntia etuajassa. Ei ollut yllätys, että henkilötarkastuksen panostettin. Meitä oli vastassa perineiseen tapaan paikallinen opas, joka on meidän 19 matkalaisen seurana kalkilla retkillä. Meillähän oli heti Helsinki-Vantaan lentokentälle saapumisesta asti koko matkan ajan mukana oleva suomalainen opas.

Huristelimme läpi hiljaisen kaupunginbussilla noin 20 minuutissa hotellille. Vain pikku-casinoalueen räikeät valot muistuttivat uhkapelistä, jota täällä harrastetaan.yli varojen. Matka on ohi ja toisen päivän ohjelma alkaa klo 12.30 ja siitä kirjoitellaan myöhemmin, mutta aamiasella pitää käydä 6.30 ja10.30 välillä.

Lomamatka 19.4.2013

Herätys klo 9.00 ja näin ehdittiin maittavalle ja monipuoliselle aamiaiselle, onhan hotellimme kaupungin ykköshotelli. Keskusaukion kävelykierroksen aikana sai aurinkoa kasvoille ensimmäisen kerran. Liikenteessä ajoneuvojen kirjo oli huomattava. Oli vielä paljon Ladaa ja Volgaa. Ökyautoja oli vähän ainakin aamuliikenteessä. Tulppaanien kukinta puistoissa oli huipussaan. Lähdimme bussilla kansalliskirjastoon, jossa saatoimme tutustua pelastettuun kirjalliseen aarteistoon. Käsittämättömän upeita suorituksia on ollut, kun kirjallisuutta on piilotettu tuhoutumiselta. Heti ensimmäisessä kohteessa vahvistuu armenialaisten vahvasta kansallistunnosta,

Tämän jälkeen siirtyttiin soitinvalmistajan puutarhaan, jossa nautimme virvokkeita ja samalla soitinvalmistajan, joka itsekin soittaa, kertomusta hienojen huilusoittimien valmistamisesta ja soittamisesta. Hän valmistaa soittimet Aprikoosiipuun rungosta, Tämän jälkeen mentiin Ararat nimiseen ranskalaisten omistamaan brandytehtaaseen.

Meille selvitettiin brandyn valmistus- ja varastoprosessia. Tämä yritys on ranskalaisten omistuksessa, maaiman johtavan valmistajan Pernad Ricard alaisena on auennut mahdollisuus käyttää juomasta brandyn rinnalla konjakkia. Juomaa valmistetaan peräti 7.437.000 pulloa vuodessa ja viedään 28 maahan joista kuitenkin ylivoimaisesti suurin on edelleen Venäjä. Varastossa oli tunnettujen julkkisten omia tammitynnyreitä, joihin mahtuu noin 425 litraa brandyä. Enkeleille haihtuu tynnyrin läpi yhteensä 2%.Samalla tuli ostettua puolikas laadukasta 10 vuoden ikäistä Ararat-brandyä. Tämä vahvistui saadussa maistiaistarjoilussa. Päivän päätyttyä menimme läheiseen kellariravintolan illalliselle. Ainakin nälkäiselle tarjoiltu ruoka oli hyvää, Päivän päätteksi katselimme keskusaukiolle rakennettuja vesiurkuja. Vesisuihkut ja värivalot yhdessä loivat upean naytöksen hienon musiikin myötä. Huomenna on herätys klo 7.30.

Lomamatka 20.4.2013  Garni ja Gerhard

Yöllä oli satanut runsaastin ja aamukin oli kostean tuntuinen ja piti ottaa varmuuden vuoksi  myös sadeasut mukaan. Lähdimme katsomaan yhtä Armenian viidestä Unescon maailmanperintökohteesta kreikkalaisroomalainen Garnin temppeli ensimmäiseltä vuosisadalta. Sinne oli 45 minuutin ajomatka melko huonokuntoista tietä. Matkalla näimme paikallista asutusta ja kauppoja, mm lampaan lihaa myytiin lammastarhan vieressä, jolloin liha oli todella tuoretta.

Matkalla kuulimme 24.8.2013 itsenäistymeen Armenian lipun syntyhistoriasta ja värisymboleista.  Se on ulkomailma asu vien emigranttien suunnittelema. Ylin väri punainen on Armenian veriuhrien kunniaksi, erityisesti turkkllaisten julmat verityöt ovat kauheita, arviolta jopa 1,5 miljoonaa armenialaista surmattiin kansanmurhan aikana. Sininen on toivon väri joka kuvastaa taivan väriä ja alin oranssinkeltainen väri kuvaa hedelmällisyyden ja työn tärkeyttä.

Lipun lisäksi Armeniassa on kaksi muuta kansallistuntoa kohottavaa symbolia, nimittäin Ararat-vuori, vaikka onkin Turkin puolella sekä granaattiomena karvaan kuoren ja makea sisäosan ansiosta. Näihin liittyviä tuotteita myydään myös matkamuistoina turisteille.

Kallioon hakattujen luolakirkkojen akustiikkaa pidetään maailman parhaimmista ja saimme sen omin korvin kuulla haikean kuorolaulun kajahdellessa seinistä. Näiden kirkkorakentajien kivityötaidot ovat edelleen tallella ja niitä saatoimme myös ihailla.

Kristinusko vakiintui Armenian valtionuskonnoksi jo heti 300-luvun alussa, ensimmäisenä maailmassa. Risti on käytössä lähes joka tilaisuudessa syntymästä kuolemaan ja sillä on myös symbolinen arvo kaikessa juhlassa.

Kävimme ainoassa säilyneessä pakanallisessa temppelissä paluumatkalla Jerevaniin. Temppelin vieressä oli myös kaivauksien myötä esiin tullut kylpylä, jossa oli nähtävissä hienoa mosaiikkityötä. Paikka sijaitsi jyrkänteen reunalla ja rotkossa lekuuttivat oranssin väriset tuulihaukat joiden lentoa oli hieno seurata yläpuolelta.

Paluumatkalla poikkesimme lounaalle paikallisen isäntäväen rehevään puutarhaan, jossa oli  aprikoosipuita. Saimme seurata leivänvalmistusta hyvin vanhalla tavalla. Ohut taikin lyötiin kiinni kuumaan savupiippuun ja siinä se kypsyi nopeasti. Leipä olikin aina osa ateriaa. Iltapäivän vietimme mm Jerevanin markkinoilla, jossa oli tavaraa laidasta laitaan, Sian sorkista metallisorvin teriin.

Lomamatka 21.4.2013  Echmiadzin ja Khor Virap

Jerevanissa olevat talot on rakennettu Tuffi-kivestä ja se toi ominaisilmeen kaupunkiin.  Herätessä satoi oikein kunnollaja piti siis varustautua sadetta varten. Ensin kävimme kirkossa, jonka kryptaaan on haudattu marttyyrikuoleman kivittämällä kärsinyt nainen, koska ei suostunut menemään naimisiin kuninkaan eikä piispan kanssa. Hän oli hyvin kaunis ja siksi haluttu. Tässä hautakryptassa vihityt parit käyvät kahdestaan lupaamassa toisilleen ikuista rakkautta.

Tämän jälkeen siirryttiin Echmiadziniin jossa seurasimme sunnuntain messua, jota johti apostolisen kirkkokunnan oma piispa katolikos. Tämä Echmiadzinin katetraali ja kristillinen kompleksi ovat Unescon suojeluksessa. Messussa oli paljon väkeä sateesta huolimatta. Vuodesta 301 on valittu oma piispa ja nykyinen 57 vuotias piispa järjestyksessään 132 katolikos. Nykyinen katolikos on tehnyt Suomeen kaksi virallista ja yhden epävirallisen vierailun. Samalla alueella on teologinen tiedekunta ja papiksi opiskelee noin 140 ja pappiskoulutuksen jälkeen on vuoden miettimisaika piispaksi haluaville. Pappi saa olla naimisissa, mutta piispan ja tietenkin samoin katolikoksen tulee olla loppuelämä selibaatissa. Vain 2% papeista jatkaa piispoiksi. Saimme nähdä nykyisen katolikoksen hyvin läheltä.

Kävimme lounaalla Jerevanissa, koska matkamme jatkui etelään ja ravintola Monte Criston oli kauniilla paikalla joen rannalla.

Sitten siirryimme lähelle Turkin rajaa, Khor Virapiin, josta on hieno näköala Ararat-vuorelle. Valitettavasti sadepilvet haitasivat näkyvyyttä ja vuori näkyi vain osittain. Näköalapaikalla oli vanha kirkko, jonka vankityrmään oli laskettu maan suojeluspyhimys Grigori Valontuoja. Hän virui siellä 13 vuotta rottien ja kuolleiden seurassa armeliaan leskinaisen ansiosta. Tämä vei ruokaa ja juomaa hänelle ja niin hän selviytyi ja hänet nimitettiin myöhemmin piispaksi. Päivä oli sunnuntaihin sopien hyvin uskonnollinen ja mielenkiintoinen, sade vähän haittasi.

Lintuja kuvasin nyt on mm. Tikli, Ruskosuohaukka ja Tuulihaukka kuvattu sekä mielenkiintoinen valkoinen varpunen. Huomenna pitää kuvata Harakka, koska näillä harakoilla on pitkä pyrstö.

Huomenna jatkamme aamiaisen jälkeen kohti Sevanjärveä ja vaihdamme majoituspaikkaa, mutta siitä sitten huomenna.

Lomamatka 22.4.2013  Sevanjärvi, Dilijan ja Dzoraget

Päivä aukeni kirkkaana taivas hotellihuoneen ikkunasta katsottuna oli sininen. Kävin ennen aamupalaa ja pakkaamista kuvaamassa lintuja puistossa ja sainkin mukavat kuvat Leppälinnusta.

Lähdimme kohti Armenianhelmeksi kutsuttua lumivaippojen ympäröimää kirkavetistä Sevanjärveä. Matkalla oli lunta jopa tien vieressä lumiauran penkassa. Matkalla pysähdyimme kuvaamaan Ararat vuoren huippua ja muitakin lumivaipan alla olevia huippuja. Pysähdyimme ottamaan arvokasta kivinlajia matkalaukun painoksi. Ihailimme Sevanjärveä jyrkänteen reunalla olevan Sevanavankin luostarin portailta. Tämä luostari oli aiemmin saaressa, mutta Stalinin kastelujärjestelmien myötä järven pinta laski noin 20 metriä ja luostari onkin nyt niemessä, johon pääsi myös autolla.

Saavuimme illaksi lähelle Georgian rajaa, jossa yövyimme ensimmäisen luokan Dzoraget-hotelliin ja söimme maittavan illallisen.

Iltapäivällä kävimme hotellin uima-altaassa uimassa ja tietenkin kävimme vieressä olevan joen ranalla bongaamassa lintuja. Näimme mm Koskikaran, Virtavästäräkin, Rantasipin, Mustarastaan, Västäräkin Vuorisirkun.  Mielenkiintoisen päivän jälkeen valmistaudumme huomiseen rajan ylitykseen.

Lomamatka 23.4.2013  Dzoraget – Tbilisi

Tänään siirrymme Georgian puolelle. Pitää tarkistaa paikallisen valuutan määrä ja tuhlata ylimääröiset johonkin puotiin. Kävin aamulenkillä ennen aamupalaa ja kuvasin mm Pyrstötiaisen ja Leppälinnun.

Lähdimme kohti Georgiaa menomatkalla poikkesimme korkealle tuhatvuotiseen Haghpatin luostariin. Luostarin mäellä oli todella pääskysiä ja pesi kirkossa. Tämäkin todella hienolle paikalle rakennettu luostari on Unescon suojelukohde. Maisemat olivat todella hienoja siirryttäessä vuoristomaisemista laajoille aukeille.

Ruokailimme vähän ennen rajaa entisessä teollisuuskaupungissa, tehtaat olivat tyhjiä ja romut myydään ulkomailla, jotta saadaan vientituloja. Yksittäinen hieno kohde oli yli tuhatvuotinen silta.

Rajalle saavuttaessa jätimme oppaan Armenian puolelle ja siirryimme jalan rajajoen ylittävää siltaa pitkin. Kävelymatka oli noin 400 metriä. Rajan ylitysmuodollisuudet olivat asiallisia ja joustavia. Rajalle saattanut paikallisopas helpotti rajamuodollisuuksista selviytymistä.

Georgian puolella oli toinen linja-auto vastassa ja samoin paikallisopas ja näin matka saattoi alkaa kohti Tbilisiä. Ensivaikutelma tästä kaupungista oli ristiriitainen. Majoituimme Radirsson hotelliin. Söimme illallisen kaupungin yläpuolella olevassa ravintolassa.

Lomamatka 24.4.2013  Tbilisi

Keskiviikkopäivän vietimme Tbilisin keskikaupungin alueella ensin linja-autokierroksella ja sitten jalan, koska kohteet ovat lyhyen välimatkojen sisällä.Keskikaupungilla on panostettu voimakkaasti rakennusten entisöintiin.Tbilisissä on erittäin paljon uutta arkkitehtuuria, vanhaa arkkitehtuuria on kunnioitettu. Illallisella meillä oli mahdollisuus nauttia paikallisesta musiikista ja tanssista hyvän ruuan kera.

Lomamatka 25.4.2013  Mtskheta ja Gori

Tänään on vuorossa kokopäiväretki pääkaupungin ulkopuolelle. Ensimmäinen kohde oli Mtskhetan pikkukaupungin kirkot , jotka säilyttävät georgialaisen kansallispyhimyksen Ninon muistoa.Gruusian sotilasvaltatie (Georgian Military Road) rakennettiin 1800 -luvun alkupuolella. Gorin kaupungissa syntyi uudemman historian kiistelty johtaja Josif Stalin,  Kävimme Stalin museossa ja hänen syntymäkodissaan. Paikka ja paikan esittely oli koskettava. Yllättävää oli Stalinin elämään positiivinen asenne mm myymälle hänelle omistettuja matkamuistoesineitä.

Lomamatka 26.4.2013  Kakheti

Oppamme oli edelleen sairas ja lähdimme paikallisoppaamme Amandan johdolla pitkälle kiertoajelumatkalle. Ensimmäinen kohteemme nykyaikaisin menetelmin viininvalmistusta ja yritys on erikoistunut viinin vientiin. Maistelimme eri viinilaatuja ja söimme kevyen lounaan. Matkustimme Tbilisistä itään Kakhetin maakuntaan. Näilä alueilla on hyvin pitkä viininvalmistuksen perinne ja tuolla aluella jokaisessa kylässä valmistetaan viiniä. Maistelimme viiniä myös pienessä kotikellarissa, jossa viinin maistelun rinnalla oli myös konjakkia ja viinaa. Samalla saimme tietoa vanhoista viinimaistelun työmenetelmistä. Vierailimme myös Alexandre Chavchavadzen kotimuseossa. Tämä erittäin hienolla paikalla oleva rakennus on hieno

Päivällisen söimme Tbilisissä joen rannalla mieslaulumusiikkia kuunnellen. Ruoka oli erittäin hyvää ja palvelu nopeaa.

Lomamatka 27.4.2013  Tbilisi

Aamu valkeni kenties koko matkan kirkkaimpana ja niin päivä olikin lämmin ja vaikka shortsikelinä, mutta ei täällä kukaan kulkenut kesävarusteissa. Joten saivat olla matkalaukussa koko matkan ajan. Ehkä reippaasta tuulesta johtuen oli joka päivä pitkää päällä. Tänään oli koko päivän aikaa tutustua aurinkoiseen Tbilisiin. Vaikka oli lauantai nin kaikissa rakennuskohteissa työt jatkuivat ainakin kello kahdeksaan asti illalla. Yleisvaikutelmana kaikilla rakennustyömailla oli erittäin runsas työntekijöiden määrä. Tämä näkyi töiden etenemisenä jo muutaman läsnäolopäivän aikana. Lapio ja kottikärryt olivat käytössä olevia työvälineitä. En havainnut velttoilua, vaan mieluummin ahkeraa työskentelyä. Tbilisin pääkatujen varsilla olevien rannusten peruskorjaukseen panostetaan muutama katu on saanut lyhyessä ajassa aivan uuden ilmeen. On korjattu vanhaa kunnioittaen ja erityisesti kauniit julkisivut olivat mieleen. Kaupunkiin on italialaisen arkkitehdin Lugin suunnittelemia uusia rakennuksia useita ja valmisteilla kaksi modernia putkimallista rakennusta joen rantaan. Toiseen on tulossa ainakin teatteri. Aiempia ovat presidentinlinnan kupoli, ulkoa ja sisältä vaikuttava näköinen oikeustalo, hieno kiemurteleva silta. Keskustan ulkopuolella oli myös hänen suunnittelemansa hallintorakennus.

Toisaalta kaupungissa on mielettömän paljon korjattavaa. Yleisesti ottaen jalankulkijoiden käytössä olevien katujen alikulut olivat epäsiistejä, voimakkaasti eritteiltä tuoksuvia. niihin ei mielellään mennyt. Liikenteessä on vielä oikein vanhaa nouvostoliittolaisvalmisteisia ajoneuvoja ja toisaalta upeita juppiautoja.

Aamiaisen jälkeen lähdimme jalan kaupungin puistokierrokselle, jossa totesimme paikallisen asiantuntijan lausunnon oikeaksi, että Tbilisissä on lintulajien määrä melko pieni. Rustarastaat olivat alati äänessä, varpusia oli paljon, tiklihavaintoja oli useita, kiitäjät täyttivät iltaisin taivaan niin Jerevanissa kuin myös Tbilisissä.

Kierroksen aikana poikkesimme eläintarhaan, jossa ensimmäisen kerran näin myös ison ja lyhytjalkaisen Virtahevon. Samalla alueella oli myös tivoli lasten iloksi.

Oikeustalon lähellä oli valtava kirpputori, josta ostin kolme pientä leikkiautoa, mm Volgan. Ostimme myös viimeiset tuliaiset ennen ryhmän viimeistä yhteistä ateriaa hotelli ravintolassa. Nyt ajoissa nukkumaan, jotta ehtii muutaman tunnin ennen herätystä.

Lomamatka 28.4.2013  Tbilisi – Helsinki

Herätys klo 10.45 ja jo illalla valmiiksi pakatut matkalaukut oven taakse kantajille valmiiksi. Kuinka ollakaan, niin paitani oli jäädä kylpyhuoneeseen ja äkkiä matkalaukku auki, ja lisäystä sinne. Sitten viimeistelyä ja bussin odottelua sekä varmistelua asiakirjoista.

Öinen Tbilisi valoineen jäi taakse ja 30 minuutin bussimatka lentokentälle alkoi. Matkustamme puolalaisen lentoyhtiön LOTin Embraer 195 koneella. Meille jäi hurjan pitkä aika Varsovan lentokentällä, mutta Olympia matkatoimisto mahdollisti meille kaikille pääsyn VIP-tiloihin, joissa on miellyttävä odotella Finnairin lentoa.

Viimeinen lento oli tutun Finnairin kyydissä. Kaikki lennot olivat mukavia ja asiallisia.

Matkan kokonaisarviointi: Kiitettävä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.