28.10.2015 · · 0

Krakova, Puola 5.-8.6.2008

Krakovan matka oli koskettava kokemus lähihistorian kauheuksista, vaikka matkan aikan sai nähdä paljon kaunista ja ihmeellistä.

Krakova selvisi toisesta maailmasodasta lähes vahingoittumattomana ja siksi siellä on paljon vanhoja kauniita rakennuksia nähtävänä. Karakovan väkiluku esikaupunkeineen on noin 1,2 miljoonaa. Krakovan lähiseuduilla sijaitsevat Unescon maailmaperintöluettelon suojelukohteet Auschwitzin keskitysleirimuseo ja Wiwliczkan suolakaivokset.

Arviot Auschwitzissa kuolleiden määrästä ovat vaihdelleet alle miljoonasta jopa neljään miljoonaan ihmiseen. Useimmat nykyaikaiset arviot asettavat uhrimäärän 1,1–1,5 miljoonan välille. Tarkkaa määrää on mahdotonta tietää, koska saksalaiset tuhosivat todistusaineistoa. Nykyään alue toimii museona, jossa vierailee vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä

Wieliczkan suolakaivos on 15 kilometrin päässä Krakovasta. Kaivos on yksi maailman vanhimmista, ja se tuotti suolaa yhtäjaksoisesti 700 vuotta 1300-luvulta aina vuoteen 2007 asti. Kaupallinen kaivostoiminta päättyi Wieliczkassa vuonna 1996 tulvaongelmien ja suolan alhaisen hinnan vuoksi, mutta suolaa louhittiin viime vuosiin asti matkamuistoksi. Kohteen erikoisuuksia ovat suolasta rakennetut kappelit taidokkaine suolasta veistettyine koristeineen, patsaineen ja kruunuineen.

 

IMG_1255

Auschwitz-Birkenaun pääsisäänkäynti

 

Arbeit macht frei Työ tuo vapauden

Ykkösleirin pääportti kuuluisine Arbeit macht frei (”työ tekee vapaaksi”) -kyltteineen

IMG_1107

Wieliczkan suolakaivos

Suolapatsaat Wieliczkan suolakaivoksessa

Suolapatsaat Wieliczkan suolakaivoksessa

IMG_1201

Näiden aitojen takaa on onistuttu myös pakenemaan.

IMG_1036

Krakovan puistotaidetta

IMG_1017

Kaunista kuljetusta

IMG_1398

Teollisuusmies Oskar Scindler oli perustanut tehtaan Krakovaan jo syksyllä 1939. Schindler tunsi Göthin hyvin ja houkutteli tämän antamaan vankeja töihin hänen tehtaaseensa. Schindler rakennutti omat vankitilat tehtaansa viereen ja sai työntekijänsä Plaszowista turvaan. Puna-armeijan edetessä hän sai luvan siirtää tuotantonsa ja vankityöläisensä länteen lokakuussa 1944. Schindler pelasti noin 1100 vankia kuolemalta

 

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.