Krakovan matka oli koskettava kokemus lähihistorian kauheuksista, vaikka matkan aikan sai nähdä paljon kaunista ja ihmeellistä.
Krakova selvisi toisesta maailmasodasta lähes vahingoittumattomana ja siksi siellä on paljon vanhoja kauniita rakennuksia nähtävänä. Karakovan väkiluku esikaupunkeineen on noin 1,2 miljoonaa. Krakovan lähiseuduilla sijaitsevat Unescon maailmaperintöluettelon suojelukohteet Auschwitzin keskitysleirimuseo ja Wiwliczkan suolakaivokset.
Arviot Auschwitzissa kuolleiden määrästä ovat vaihdelleet alle miljoonasta jopa neljään miljoonaan ihmiseen. Useimmat nykyaikaiset arviot asettavat uhrimäärän 1,1–1,5 miljoonan välille. Tarkkaa määrää on mahdotonta tietää, koska saksalaiset tuhosivat todistusaineistoa. Nykyään alue toimii museona, jossa vierailee vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä
Wieliczkan suolakaivos on 15 kilometrin päässä Krakovasta. Kaivos on yksi maailman vanhimmista, ja se tuotti suolaa yhtäjaksoisesti 700 vuotta 1300-luvulta aina vuoteen 2007 asti. Kaupallinen kaivostoiminta päättyi Wieliczkassa vuonna 1996 tulvaongelmien ja suolan alhaisen hinnan vuoksi, mutta suolaa louhittiin viime vuosiin asti matkamuistoksi. Kohteen erikoisuuksia ovat suolasta rakennetut kappelit taidokkaine suolasta veistettyine koristeineen, patsaineen ja kruunuineen.
© 2024 Paavon polut · Paavo Valtanen · Valokuvaus · Kokemäki