03.10.2017 · · 0

Lukijamatka Dubliniin 2017

Lauttakylä-lehden pidennetyn viikonlopun pituinen lukijamatka syyskuun lopulla 2017 sujui oikein mukavasti. Tilausajobussi kuljetti meidät Huittisten linja-autoasemalta terminaali ykköselle. Lähtöselvitys sujui automaateilla joutuisasti, samoin uusi turvatarkastuslinjasto veti hyvin. Automatisointi matkailussa lisääntyy kaiken aikaa. Boing 737-800 kuljetti meidät lentoyhtiö Norwegianin lipun alla. Oli ensimmäinen lento, jossa minulla oli lentokeesta Wi-Fi-yhteys maahan. Jossain kohdin tökki, mutta välillä esimerkiksi kuvat menivät nopeasti. Uutta oli tämäkin. Lento sujui mukavasti, vaikka lennon aikana ei ollut mitään maksutonta tarjoilua. Tähänkin ollaan yhä enemmän menossa. Majoituimme kolmen tähden hotelliin/ Academy Plaza Hotel *** 10-14 Findlater Place, Off O’Connell Street, Dublin 1 Tel: +353-1-878 0666 www.academyplazahotel.ie Hotellin ravintolassa maistui yhteinen illallinen ja lyhyen pubikierroksen jälkeen uni. Seuraavana aamuna tutustuimme paikallisoppaan johdolla Dublinin kaupunkiin, sen historiaan ja nykypäivään. Kaupungin keskellä sykkii vilkkaana pääkatu O’Connell Street. Kadun keskellä oli on 2003 pystytetty monumentti Spire of Dublin ja Irlannin itsenäisyystaistelujen keskuspaikka, jossa nykyään on pääpostitalo. Päivän huippuvierailukohde kuitenkin Guinnessin panimo, jossa kierroksen päätteeksi nautimme yhteisen lounaan. Sunnuntaina vierailimme Teeling viskitislaamossa, tutustuen tislaamoon, ja saimme myös maistella viskiä. Irlantilaisen viskin suosio on nousussa ja samoin Irlantilaisen viskin valmistus. Kävimme viikinkien perustamassa Howthin kalastajakylässä, jossa nautimme lounaan viihtyisässä Abbery Tavern-pubissa. Illalla oli vuorossa Celtic Night -shown, jossa ohjelman lomassa nautimme illallisen. Norwegianin lento lähti Dublinista klo 18.30 kohti Helsinkiä. Lähtöpäivänä oli vielä aikaa tehdä viimeiset ostokset tai tutustua kiinnostaviin kohteisiin. Saimme myös iltapäivällä matkan ainoan sadekuuron. Lämmin kiitos mukana olleille ja erityinen kiitos Marja-Leenalle mukavasta matkasta.

 

Academy Plaza Hotel on sijainniltaan rauhallisella paikalla aivan pääkadun lähellä. Hyvä valinta.

Dublinissa lähes kaikki bussit olivat melko uusia kaksikerroksia Volvo-busseja.

Kaupungin ”kaunein” ovi. Miksi Dublinissa ulko-ovet ovat värikkäitä. Sain kolme syytä, jotka lyhyesti: 1) Yrjöjen aikaiseen Dubliniin (vuosiin 1714-1830), jolloin kaupunki vaurastui ja oli Brittiläisen imperiumin toiseksi suurin heti Lontoon jälkeen. Rikkoakseen rivistöjen yhtenäistä ilmettä ja saadakseen koteihinsa enemmän persoonallisuutta talojen asukkaat alkoivat maalata ulko-oviaan erilaisin kirkkain värein. 2) Englannin kuningatar Victorian kuoltua kaupunkilaiset saivat Englannista käskyn maalata talojensa ovet mustiksi, jotta ne olisivat merkkinä suruajasta. Ovet maalattiin kyllä, mutta mustan maalin sijaan dublinilaiset käyttivät iloisia ja kirkkaita värejä osoittaen näin mieltään Englantia ja sen määräyksiä vastaan 3) Pubeista paluun helpottaminen, tai sitten ei 3a) Talot näyttivät samanlaisilta, jolloin pubeista palaavilla aviomiehillä vaikeuksia löytää talorivistä se oikea ovi. Niinpä miehet toisinaan erehtyivät ja juovuksissaan astuivat sisään väärästä ovesta päätyen joskus naapuritalon rappusia pitkin jopa väärään sänkyyn asti. Vaimot maalasivat ovensa eri värisiksi ,jotta miehet osaisivat palata illan päätteeksi oikeaan osoitteeseen. 3b)Tästä tarinasta on myös toinen versio: kirjailijat George Moore ja Oliver St John Gogarty asuivat naapureina osoitteessa Ely Place. Herättyään muutaman kerran juopuneen Gogartyn ääneekkääseen kolkutukseen ovellaan Moore maalasi pian ovensa vihreäksi, jottei pubista kotiin palaava Gogarty enää erehtyisi luulemaan hänen oveaan omakseen ja pian Gogarty maalasi oman ovensa punaiseksi estääkseen puolestaan Moorea erehtymästä. Talorivistön muutkin ovet saivat pian väriä pintaansa ja tapa lähti leviämään. OTTAA NÄISTÄ SITTEN SELVÄÄ; MUTTA HIENOJA OVAT Lähde:Rantapallo.

Lähes kaikki ulko-ovet ovat tuoreessa maalissa, vaikka raput ovat uusimisen tarpeessa.

Oviaukkoihin on ovien lisäksi panostettu.

Tässä esimerkki runsaasta lasituksesta.

Kolkutin ovikellon lisäksi kuuluu vakiovarusteisiin, lähinnä koristeena. Keltainen väri kiinnitti huomiota.

Pubien värit olivat valtaosin punaisia, mutta myös vihreitä oli ja tässä tämä kulmatalo oli kukitettu runsaasti.

Tässä oli seinässä runsaasti tekstiä.

Tässä on Dublinin vanhin  pub The Brazen Head, jossa muurin jälkeen on ensin sisäpiha, josta siirryttiin varsinaiseen hyvinkin lokeroiseen pubiin.

Tässä on kuva The Temple Barin baaritiskistä ja on keskellä Guinnesin hieno harppu-logo.

Myös ulkona Templen ulkopuolella olevat kukat ja runsas joukko turisteja paikallisten joukossa.

Tämä pieni pubi on erikoistunut markkinoinnissaan rippituolia.

Dublinin suosituin vierailukohde Guinness.

Teeling viskitislaamossa oli kolme viinapannua, joiden nimet olivat omistajan tyttären nimiä.

 

Samaan aikaan oli useita mielenosoitusta, joista pari kuvaa.

Vuodelta 1220 peräisin oleva Saint Patrikin katedraali on Irlannin kirkon kansalinen katedraali, anglikaanisen kirkon jäsenkirkko.

Katedraali on sisältä komea. Koristeellinen kivisaarnatuoli on omistettu Dean Pakenhamille. Perällä on myös naisten kappeli, The Lady Chapel. Nykyisin se on hiljaisen mietiskelyn kappeli.

Celtic Nigth -ilta sisälsi irlantilaisia kansanlauluja ja -tansseja. Tässä esimerkki YouTube taltioinnista poimittuna. https://www.youtube.com/watch?v=VXNnjpmVRwY

 

Hiljainen rauhallinen poikkikatu

Hienot renkaat.

Molly Malone. Mollyä muistetaan Jeanne Rynhartin patsas, joka on pystytetty vuonna 1988. Patsas kuvaa Mollyä paljaana nuorena naisena 1700-luvun mekossa. Hänen matalan leikkauksen puku ja suuret rinnat olivat perusteltuja sillä perusteella, että naiset imettivät julkisesti Mollyn aikaan. Patsata on siirretty rautatien rakentamisen alta ja palautetaan alkupeäiselle paikalle lähiaikoina.

Kaupungin koskettavin taideteos Dublinin vanhimman tuomiokirkon Christ Church pihalla.

Tämä enkeli oli saanut luodin kyynärpäähänsä. On osa The O’Connell Monumenttia.

Trinity College Dublinin vanha kirjasto. 65 metriä pitkän, kaksikerroksisen ja kauniin puuholvin komistaman Trinityn kirjaston hyllyillä on nähtävillä 200 000 Irlannin vanhinta teosta. Kirjasto avattiin vuonna 1592 ja nykyään se on maan suurin kirjasto yli 5 miljoonan teoksen kokoelmallaan. Kirjastoon pääsee tutustumaan Book of Kells -näyttelyn yhteydessä.

Eurokolikoista tuttu Irlannin tasavallan vaakuna, ns. Brian Borun harppu on Irlannin virallinen vaakuna. Symboli valittiin Irlannin vaakunaksi Irlannin vapaavaltion aikana ja on tullut sittemmin symbolisoimaan myös Irlannin tasavaltaa. Harppua on käytetty Irlannin symbolina jo 1200-luvulta lähtien ja vuonna 1536 sitä käytettiin kuningas Henry XIII:n kolikoissa. Irlannin vanhin harppu on kirjastosalissa on esillä.

Ha’penny Bridge, virallisesti Liffeyn silta on valmistunut toukokuussa 1816. Silta valmistettu valuraudasta ja osat on valettu Shropshiressä Englannissa.

Kauniin riippusillan poikkileikkaus. Tavoitteena on pitää tämä silta puhtaana ”rakkauslukoista”, vuonna 2013 sillan kaiteista poistettiin yli 300 kg lukkoja.

Näitä oli yllättävän vähän

Lokin silmä

”He löysivät toisensa”

Toimivat kaasulamput


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.